Magyarország kúl

Éjjeli csatajelenettel idézik meg Nagy Lajos korát a Diósgyőri várban

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékát rendezik meg a hétvégén Diósgyőr várában, a 18. századot idéző viadalok, történelmi előadások és fáklyás felvonulás várja majd a látogatókat. Természetesen a trón sem marad majd üresen: tiszteletét teszi a királyi pár is.

Július 29-én és 30-án tartják a Diósgyőri várban és a mellette lévő lovagi tornák terén az ország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező történelmi játékát, a középkori forgatagot. Az időutazásra hívó rendezvényre egész napos szórakozást kínáló programmal készülnek a szervezők.

A 2014-ben rekonstruált és azóta is bővülő vár autentikus környezetet kínál ahhoz, hogy a látogatók betekintést nyerjenek egy középkori vár mindennapjaiba. Ennek megfelelően a forgatagon mutatványosok, lovagok, apródok, táncosok, mesteremberek, udvari bolondok, pékmesterek foglalják el évszázadokkal korábbi helyeiket, és a trón sem marad üresen, tiszteletét fogja tenni a királyi pár is. A középkori világ megidézését látványos történelmi elődadások, lovagi tornák és fegyveres bemutatók teszik teljessé.

Valaha Európa legnagyobb lovagterme volt.
Fotó: MTI.

A rendezvényen híres, korhű kosztümökben felvonuló hagyományőrző csapatok – mint a visegrádi Szent György Lovagrend, a Vermes törzs, a kaposvári Fekete Sereg Lovagrend és a diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend – vonulnak majd fel.

Aki valósághű viadalokon szurkolna a program keretében, annak a Buhurt Arénát érdemes felkeresnie, ahol páncélos lovagok küzdenek majd. A lovagi tornák terén és a vár környékén zajló csatározások éjszakába nyúlóan is folytatódnak, a program csúcspontját éjszakai csatajelenet adja majd.

Diósgyőr vára a középkorban épült, a történelmi Diósgyőr városában, ami ma már Miskolc egyik városrésze. Már a 12. században állhatott itt egy erődítmény; de a mai, gótikus vár a tatárjárás után épült fel, fénykorát pedig Nagy Lajos uralkodása alatt élte, lovagterme a legnagyobb volt Európában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top