Magyarország kúl

1927-ben mártóztak meg először a hajdúszoboszlói fürdőben

A héten ünnepli megnyitásának 90. évfordulóját a hajdúszoboszlói fürdő. Ma már az ország egyik legnagyobb fürdőkomplexumáról beszélünk, pedig 1927-ben még medencéi sem voltak.

Egy szénhidrogén-kutatási program keretében érkezett 1924-ben a hazai hévízkutatás egyik legnagyobb szaktekintélye, Pávai Vajna Ferenc Hajdúszoboszlóra, az akkor még csak 15 ezres mezővárosba.

Pávai Vajna Ferenc vezetésével egy évig tartottak a mélyfúrási munkálatok, majd 1925 októberében, több mint egy kilométer mélyről végre feltört a 37 fokos melegvíz. A termálvízre azonban nem rögtön húzták fel a fürdőkomplexumot, hanem a helyiek tapasztalatai alapján – akik egyre szívesebben mertek a melegvízből – jött az ötlet, hogy a forrás fölött fürdőt kéne nyitni – írja a termalonline.hu.

Hajdúszoboszlói strand 1963.
Forrás: Fortepan.hu

Első körben csak egy egyszerűbb fövenyfürdőt alakítottak ki 1927 július 26-án, majd később kijelöltek egy húsz hektáros területet, amelyen 1928-ban kiásták az első medencéket is.

A lap azt írja, hogy az idén 90 éves Hungarospa jelenleg 30 hetkáros strandjánál nincs nagyobb itthon.

A strand csúszdaparkjának további bővítéséről erre írtunk.

Töltsd ki a strandkvízt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top