Magyarország kúl

5 érdekesség a dinnyéről – a sárga folt valami bajt jelent?

Azon túl, hogy eszik, még faragják is, és fesztivált szerveznek rá.

Az egyik legegészségesebb gyümölcs

A görögdinnye rengeteg antioxidánst tartalmaz, azért a legegészségesebb gyümölcsök közé sorolható. Nagy mennyiségben található benne az A- és C-vitamin, a B-vitaminok közül pedig a B1-, a B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz.

Több mint 90 százaléka víz

A görögdinnye 90-95%-a víz. Ennek két nagy előnye is van: az egyik, hogy a nyári melegben remekül oltja a szomjat (tudsz jobbat egy 6 fokra hűtött dinnyénél?), a másik pedig, hogy uszkve kalóriamentes édesség: 10 dkg körülbelül 29 kcal-t tartalmaz.

A jó dinnye titka

Vásárlás előtt kopogtasd meg a dinnyét. Az érett görögdinnyedinnye mély, kongó hangot ad, a magas, éles hang azt jelzi, hogy a gyümölcs éretlen, a tompa zaj, és hogy nincs visszhang pedig azt, hogy túlérett. Jó jel, ha a szára száraz.
A héjon található nagy sárga folttól pedig nem kell megijedni, a dinnye ott érintkezett a földdel, így azon a részen nem érte a nap – szóval ez nem a romlás jele.

A dinnyeszezon vége

A nagyszüleidtől talán te is hallottad azt a gyerekként rémisztőnek ható mondatot, hogy Szent Lőrinc belepisil a dinnyébe. Ez arra utal, hogy úgy tartják, Lőrinc napja után már ízetlen a dinnye. Fontos tudni, hogy két Lőrinc nap van, a hiedelem pedig nem az augusztus 10-re vonatkozik, akkor bizony nagyon rövid lenne a dinnyeszezon, hanem a szeptember 5-i dátumra.

Fortepan

Minden, ami dinnye Ópusztaszeren

Ópusztaszeren még Dinnyenapot is rendeznek a gyümölcs tiszteletére augusztus 5-én. Vetélkedők, népzene, néptánc, és egy raklap dinnye. Idén lesz dinnyesúly-saccolás, dinnyeevő verseny, sárgadinnyelekvár főzés és kóstolás, kézműves foglalkozások és helyben készült dinnyeszobor kiállítás is. Minden, ami dinnye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top