Magyarország kúl

Több száz egzotikus teknős él a Balaton partján

Az igazi izgalom majd csak szeptemberben jön, de már most is kiváló programnak ígérkezik a vakáció idején ellátogatni a balatonföldvári teknősfarmra, ahol sok száz páncélos hüllővel találkozhatunk.

Nem vicc, a Balaton déli partján, Balatonföldváron valóban teknősök százai élnek, méghozzá nem a Magyarország egyetlen őshonos teknősféléjéből, a mocsári teknősből van rengeteg, hanem az egzotikusabb rokonaiból.  Pécsi Tibor egy teknősparkot üzemeltet itt, amely összesen 16 teknősfajnak ad otthont, közöttük például az aldabrai óriásteknősnek is, amely hosszú életkoráról és jelentős méreteiről egyaránt híres.

A földvári park óriástekinőse még csak 30 kilós, de akár 250 kilósra is megnőhet, ez a faj ugyanis az egyik leghosszabb ideig élő szárazföldi állat: a tudósok úgy becsülik, hogy az őshazájában, az indiai-óceáni Aldabra-szigeten egykoron akár több száz évet is élhettek.

Ha valakinek az idei nyara már be van táblázva, és nincs lehetősége most Balatonföldvárra utazni, annak is van jó hírünk, ugyanis szeptemberben új lakói lesznek a parknak. Az ősz első hétvégéig várhatóan több száz teki fog kikelni a tojásokból, és Pécsi Tibor azt tervezi, hogy mindet megtartja.

A férfi egyébként korábban, 1991 és 2015 között elsősorban krokodilokat tartott: az érdeklődők egykoron 14 faj 38 példányát tekinthették meg az általa működtetett Krokodil Zooban. A krokodilos parkot anyagi okok miatt később bezárta, mert az éves fenntartási költsége meghaladta a negyvenmillió forintot. Az épület 1080 négyzetméteres volt, ahol folyamatosan 30 Celsius-fokos hőmérsékletet kellett biztosítania. A teknősök ugyanakkor télen egy 130 négyzetméteres épületben is elférnek, így az állatok elhelyezése jóval egyszerűbb – írja a Hírbalaton.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top