Az ország tortája mintájára 2012 óta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együtt írja ki, a Magyarország Cukormentes Tortája pályázatot.
A címért induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat. A cél a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára és a cukormentes receptek elterjesztése a cukrászatban (a verseny után közzé is teszik a nyertes torta receptjét).
2017
Pöttyös Panni
Varga Margit – Zazzi cukrászda, Budapest
Üde, savanykás málnamousse édes szilvaréteggel mindez mákos piskótával megbolondítva. Könnyedség, harmónia és elegancia.
2016
Áfonya hercegnő tortája
Pechtol Zsolt – Tortavár cukrászda, Budapest
Az elegáns, valóban hercegnőkhöz illő tortában minden íz külön-külön érvényesül, az áfonya, a szeder és a ribizli is. De nem csak a gyümölcsök, hanem a mandula és a joghurt is rengeteget hozzáad az ízvilághoz.
2015
Barackos buboréktorta
Vaslóczki Orsolya – Horváth cukrászda, Budapest
A különleges és látványos tortában a sárgabarack karakteres íze keveredik a diókrémmel, finom piskótalapon, egy kis keserű csokoládéval.
2014
Csokis kaland
Nándori László – Nándori cukrászda, Budapest
Cukormentes csokicsoda meggy öntettel, egy kis mandulával és marcipánnal. Az ízek remekül harmonizálnak.
2013
Ribizlihabos-almás réteges
Nándori László – Nándori cukrászda, Budapest
A 2013-mas győztes gyümölcsös, habos, pikáns torta lett. Igazi rózsaszín csajos külsővel, sok-sok réteggel és kevés kalóriával.
2012
Almatorta egressel
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
Az ország tortájához hasonlóan, az ország első cukormentes tortáját is Zila László álmodta meg. Zabpelyhes-diós-almás tészta, különleges egrespürével. Nem mindennapi ízkavalkád.