Magyarország kúl

Indie rock, Búzadara és DJ-show a Sziget zárónapján

Sok indie rockot, érzelmes-zongorás popot, a búzadarás fiúk fellépését és a záró show-val lakossági elektronikát ajánlunk a 2017-es Sziget utolsó napjára.

The Kills

Nem lehetett könnyű az indie rock egyik alapvetéseként jegyzett The White Stripes mellett fiú-lány felállású duóként érvényesülni, de ennek ellenére (vagy épp ezért) a The Kills még így is utat tudott törni magának.

Az amerikai Alison Mosshart énekes és a brit Jamie Hince gitáros első albuma 2003-ban jelent meg Keep on Your Mean Side címmel. Azóta, további négy nagylemezt készítettek, a legutóbbi, az Ash & Ice tavaly jött ki öt év szünet után. A The Kills alaphangzása többé-kevésbé ugyanaz maradt: dobgép (élőben persze dobossal lépnek fel), középtempós, egyszerű felépítésű dalok, sodró gitárdallamok.

A banda szigetes koncertje két szempontból is érdekes: egyrészt először lépnek fel Magyarországon, másrészt a korai kétezres évek garázsrock-robbanásból már csak néhány zenekar aktív.
Dan Panaitescu Nagyszínpad, 16:00

Birdy

A brit Jasmine van den Bogaerde, azaz Birdy szinte a közönség előtt nőtt fel. Bár még most is csak 21 éves, karrierje nagyon korán kezdődött: már 12 éves korában zenei tehetségkutató versenyeket nyert, de az igazi áttörést 2011-ben hozta el neki Bon Iver Skinny Love-jának zongorás feldolgozása 14 évesen.

Azóta már a harmadik nagylemeze jelent meg Beautiful Lies címmel. Az akusztikus feldolgozások helyét átvették a gazdagabban hangszerelt dalok, de megmaradt az érzelmes hangulat. A kis Birdy felnőtt, és ezt az utat érdemes élőben is megnézni, a Keeping Your Head Up-ot pedig az is ismeri, aki nem tud róla.
Dan Panaitescu Nagyszínpad, 17:45

Dubem K x Tboy Simple

Valószínűleg az egyik legkésőbb leszervezett koncert lehetett Dubem K és Tboy Simple szigetes fellépése, mivel a magyarországon tanuló nigériai srácok nyári slágere, a Búzadara csak júniusban jelent meg.

Azt ugyan nem tudjuk, hány számuk van összesen, eddig a magyar gasztrovonalon továbbhaladva a Gulyás című dallal bővítették a repertoárt, de nem lennénk meglepve, ha nem csak egyszer játszanák el az ismertséget hozó slágerüket. Igaz, a program szerint a koncert is csak félórás lesz. Az eddigi videók alapján viszont a Búzadara akusztikusan is jól szól, a fiúk pedig ügyesek, kedvesek és szimpatikusak, vagyis a Szigeten is garantált a jó hangulat.
Afro-Latin-Reggae Falu, 23:00

Interpol

A kétezres évek gitárzenéjének egyik meghatározó zenekara a sötét hangulatú és elegánsan öltözött New York-i Interpol. Az eredetileg négytagú, majd háromfőssé zsugorodó csapat öt albumot készített, a legutóbbi 2014-ben jelent meg.

Az Interpol sem ritka vendég Magyarországon, ha jól számolunk, akkor csak a Szigeten ez lesz a harmadik koncertjük. Ám a mostani fellépésnek különleges aktualitása van: 15 évvel ezelőtt jelent meg a zenekar első nagylemeze, a Turn on the Bright Lights, amely nemcsak 2002-ben került az év végi toplisták élére, hanem a kétezres évtized legjobb lemezei között jegyzik.

A zenekar külön turnéra indult idén az évforduló alkalmából, így a Szigeten is ezt az albumukat játsszák majd, amely az egész indie rock szcéna szempontjából meghatározó volt.
OTP Bank Színpad by A38, 23:45

Őket sem érdemes kihagyni

Ha már ilyen erős az indei rock felhozatal a Sziget keddi napján, akkor nem lehet kihagyni a brit alt-J nevű bandát sem (Dan Panaitescu Nagyszínpad,19:30). 2002-ben debütáltak An Awesome Wave-vel, amivel meg is nyerték a legjobb brit albumnak járó Mercury Prize-t. Harmadik nagylemezük idén nyáron jelent meg, ezzel turnéznak most, de biztosan eljátsszák a korábbi legnagyobb slágereiket is.

Valószínűleg kevesen ismerik őket, hiszen eddig csak egy lemezük jelent meg tavaly, de portói Marta Ren & The Groovelvets olyan jól érzi a hatvanas-hetvenes évek funk-soul zenéjét, hogy aki az indie rock helyett inkább riszálna egyet, annak ott a helye a Világzenei Színpadnál 18:30-kor. Fúvósszekció is lesz, amiből rossz még nem sült ki sosem.

Jó pár éve már, hogy egy sztár DJ zárja a nagyszínpadon a Szigetet, nincs ez idén sem másképp. Ezúttal Dimitri Vegas & Like Mike vezényli az End Show-t (Dan Panaitescu Nagyszínpad, 21:30), ami valószínűleg „lakossági veretés” jegyében zajlik majd. Mégis, általában olyan sok különböző ízlésű fesztiválozó szokott a záró ritmusokra tombolni, hogy már csak ezért érdemes megnézni a bulit.

Mielőtt pedig elindulnál az utolsó napi bulira, teszteld kvízünkkel, hogy mennyit tudsz a most 25. éves Sziget Fesztiválról!

Még több Sziget:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top