nlc.hu
Magyarország kúl
Elektromos csodakamiont gyártana egy magyar cég

Elektromos csodakamiont gyártana egy magyar cég

Az eTruck 1200 forintos áramköltséggel tesz meg száz kilométert, amivel egyetlen korszerű dízelkamion sem vetekedhet.

Magyarországon készülhet a világ első tisztán elektromos meghajtású nyerges vontatója, valamint a hozzá kifejlesztett félpótkocsi eTruck néven – ezt ígérte a Világgazdaságnak nyilatkozó Benke Gábor projektmenedzser.

A fejlesztések 2017 júniusában befejeződtek, és az eredmények túlszárnyalták a várakozásokat. Teljes rakomány mellett a kamion 1200 forintos áramköltséggel tesz meg száz kilométert. Ezzel egyetlen korszerű dízelkamion sem vetekedhet. Benke Gábor hozzátette, a mai Euro6-os norma szerint működő járművek fogyasztása száz kilométerenként 30 liter gázolaj.

A technológia lesz zöld, nem a kamion (képünk illusztráció)

Szerinte egyik ismert nagy gyártónak sincs gyártásérett modellje rajtuk, vagyis az eTruck Motor Zrt.-n kívül. A járműveket a König Investment Zrt. többségi tulajdonában, továbbá 2 százalékban kínai érdekeltségekben, valamint 5 százalékban magyar magánszemélyek kezében lévő eTruck Motor Zrt. gyártja majd.

A gyáregységek – az ország egész területén elszórva – közel 10 milliárd euróból épülnének meg. A gyár összes alkatrészigénye pedig naponta közel 50 millió euró. Az összeszerelő üzem tervezett helye Hegyeshalom területén van, ahol csaknem 20 ezer munkás befogadására alkalmas gyárkomplexum épülne.

A tervek szerint napi 300 nyerges vontató és a hozzá tartozó pótkocsi készülne a gyárban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top