Magyarország kúl

Okosfáslival nyűgözte le a techzseniket a magyar diáklány

Egy 16 éves magyar diáklány aranyérmet hozott haza Kínából, az Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyről. Szegedi Melina egy önmagát hűteni és fűteni képes e-fásli feltalálója.

Lassan nem győzünk beszámolni a magyar diákok külföldi világversenyeken aratott sikereiről, annyi van (például  itt találsz belőlük, meg itt és itt). Ezt a sort gyarapítja Szegedi Melinda is lenyűgöző eredményével, pláne izgalmas találmányával. A 16 éves (!) diáklány a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen nyert ugyanis aranyérmet innovációjával, amelynek valódi haszna lehet a mai gyógyításban, orvoslásban.

Egy olyan e-fáslival indult a versenyen, amit fűteni és hűteni is lehet, és a módszerével a test hőmérsékletét nagyon könnyen lehet változtatni – írja az InfoRádió.  „A termoelektronikai készülék biológiai elv szerint fűti, illetve hűti a problémás bőrfelületet. Különböző bőrbetegségek, bőr alatti elváltozások, fekélyek gyógyítását segíti” – mondja a lapnak Szegedi Melinda, aki azért egy okosfásli fejlesztésén dolgozott, mert kiskora óta neki is problémás a bokaízülete. 2016-ban súlyosabban is megsérült, egyedül kellett cserélnie a borogatást, amihez lépcsőznie kellett, ekkor kezdett el gondolkozni azon, hogyan lehetne ezt elektronikus módszerrel megoldani.

„Az e-fáslinak van egy tápja, amin az elektromosságot kapja, a soros port pedig a géppel kommunikál, amin be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet. A készülék agya egy mikrokontroller, a hűtést és a fűtést pedig egy thermoelectronic cooler névre hallgató készülék biztosítja. Egy hővezető lapot kell elképzelni, ami gyurmához hasonlító anyagból készült, amit processzorok hűtésénél, illetve hőkiegyenlítésénél szoktak használni.”

Szegedi Melinda az e-fáslit eleve sorozatgyártásra, patikai forgalmazásra tervezte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top