Magyarország kúl

Hulladékból gyártott klassz cipőket a MOME végzőse

A háztartásokba szépen lassan beszivárgó zero waste (nulla hulladék) forradalom – nagyon leegyszerűsítve: mindent befőttes üvegekbe teszünk nejlonzacskók helyett – többek között a divatban, a textiliparban is jelen van már egy ideje. Itt az a fontos, hogy a gyártás során úgy maradjon hátra minél kevesebb hulladék, hogy közben a termék is jól nézzen ki. Veszprémi Gabriella a cipőcsodáival mindkét feltételnek eleget tett.

Veszprémi Gabriella, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) divat- és textiltervezői szakának végzős hallgatója lehetőséget kapott arra, hogy a Cango&Rinaldi hazai divatmárka alkotóműhelyében készítse el diplomamunkáját.

Az eredmény nem egyszerűen csak egy színes és izgalmas kollekció lett, hanem okos is. Veszprémi Gabriella ugyanis igyekezett a zero waste elvét követni, és nem csak arra ügyelt, hogy a papucsok, magas sarkú cipők előállítása során ne keletkezzen hulladék (ami előbb-utóbb úgyis a szemétbe kerülne), hanem ráadásul a cipőket magukat is fölösleges, hátramaradt anyagokból készítette.

A diplomamunkám alapötlete is onnan indult, hogy szerettem volna valamilyen formában felhasználni az évek során összegyűlt, szabás után visszamaradt alapanyagokat, és így megoldást találni erre a hulladéktermelési problémára. Az újfajta technológiának a lényege, hogy az alapanyagokat pazarlás nélkül, maximálisan felhasználjuk, anélkül, hogy hulladékot termelnénk. Ezáltal akár funkcionalitását, de dizájnját tekintve is növelhetjük a tervezett darab értékét. A diplomamunkám során is ezt az alapelvet követettem, az így született kollekció is jól mutatja, mennyire kreatívan és sokféleképpen használhatjuk fel a visszamaradt bőr hulladékokat” – fogalmazott.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top