Magyarország kúl

Elhunyt egy magyar hegymászó

A svájci Alpokban történt a tragédia, a férfi nem számított rutinos mászónak.

A Bors cikke szerint rettenetes tragédiába torkollott annak a kilenc fős magyar hegymászó társaságnak a kirándulása, akik még múlt héten indultak útnak kisbuszukkal, hogy meghódítsák az Alpok hetedik legmagasabb hegyét, a 4478 méter magas svájci Matterhornt. A közel sem egyszerű mászás után már csak tíz percre voltak a legalsó állomástól, amikor a csapat egyik tagja a hegygerinc egyik keskeny részén mászva megcsúszott, majd egy természetes víznyelőbe zuhant, és szörnyethalt.

A Matterhorn. Fotó: Wikipedia

“A csúcsot rendben elérték, de a tervekkel ellentétben – a durva havazás és szélfújás miatt – két éjszakát a hegyen kellett tölteniük egy faházban. A vizük is elfogyott, így a dehidratáltságtól dekoncentráltak lehettek lefelé. Már mindenki leért, csak József és a társa volt hátra, amikor megtörtént a baj. A pihenőben tartózkodók végignézték a zuhanást. Többen sokkot is kaptak” – mondta a lapnak az elhunyt hegymászó egyik barátja, aki utoljára tavaly novemberben túrázott együtt vele a magas Tátrában. József nem számított tapasztalt mászónak, a sziklamászó tanfolyamot idén májusban végezte el. Ennek ellenére egyre nehezebb kihívásokat választott magának. “Amikor utoljára láttam, még a felszerelést sem tudta normálisan használni, de azóta számos nehéz csúcsot megmászott – folytatta a gyászoló ismerős. – Mondjuk – ahogy ő fogalmazott – épphogy felért rájuk. Mérges vagyok, mert nem hiszem, hogy tavaly óta annyit fejlődött volna, hogy a Matterhornt meghódíthassa.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top