Magyarország kúl

Liverpool imádta a magyar Beatles-emlékzenekart

„Felhőtlen lebegés volt játszani”: a Bits ismét meghódította Angliát

Cavern Club, Liverpool: a hatvanas évek angol rock and roll-közegének legendás központja – itt adott nemrég koncertet a The Bits nevű magyar zenekar a világ leghíresebb Beatles-fesztiválján, a több mint ötven fellépős International Beatle Weeken.

A beszámolókból az derül ki, hogy teljesen elvarázsolták a brit közönséget.

A Bits az idei fesztivál alatt nyolc koncertet adott, és elmondásuk szerint az egyik legjobb érzés az volt, amikor felfedezték a közönségben a csak miattuk visszatérő ismerős arcokat.

A Bits nem először hódította meg Liverpoolt. Derecskei Zsolt, a zenekar gitáros-billentyűse a Magyarország Kúlnak elmondta:

„Amikor először jártam ott, felhőtlen lebegés volt játszani. Főleg angoloknak zenéltünk, akiknek szinte népzenéjük a beat, szóval nagyon izgultam. Ilyenkor azért szoktam görcsölni, de máig tisztán emlékszem, hogy akkor valahogy mégis felszabadult voltam, teljesen lazán mozogtak az ujjaim a zongorán.”

A zenész azt is elmondta, miben más a Bits, mint a Beatles-fesztiválon játszó többi zenekar:

„A mi erősségünk a fesztivál többi fellépőjéhez képest, hogy bár csak négyen állunk a színpadon, mégis a Beatles életművét a kezdetekről a legvégéig meg tudjuk szólaltatni. A késői dalok hangzásvilága már nagyon összetett volt, még ők sem tudták a felvételeken hallható hangszerelést élőben reprodukálni, ezért erre nagyon büszkék vagyunk.”

És nem a közönség lelkesedése az egyetlen pozitív feedback: a német Höfner hangszergyár – amely annak idején Paul McCartney híres hegedűalakú basszusgitárját is készítette – egy különleges, tizenkét húros elektromos gitárt ajándékozott nekik, hasonlót ahhoz, mint amilyen a hatvanas években a Help! című lemezen is hallható volt, így még autentikusabb a hangzás.

Derecskei szerint egy igazán jó emlékzenekarnak a külsőségek, a majmolás helyett inkább a zenei nüanszokra érdemes figyelni: nekik nem az a fontos, hogy ugyanolyan ruhában legyenek, vagy ugyanúgy rázzák a fejüket, mint egykor Lennonék.

„Úgy játsszuk a Beatles zenéjét, mintha a sajátunk lenne, és ez így lesz hiteles.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top