Magyarország kúl

Így lesz a legzöldebb hazai település a nyugati kisváros

Magyarországon a nyugati határnál fekvő Sárvár elsőként vállalta önként, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti az üvegházgáz kibocsátását.

Sárvár szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy az eltelt évtizedben számos beruházás, fejlesztés indult el. 2015-ben megvalósult a város közel teljes közvilágítás-cseréje: ma már modern, energiatakarékos LED-es utcai világítással büszkélkedhet a város.

A sárvári Nádasdy-vár látképe (fotó: sarvar.hu)

A több iskolában és óvodában is megvalósult épületkorszerűsítések nem csak az energia-megtakarítás fontos eszközei, de jó példaként szolgálhatnak az iskola tanulói számára is – a minket követő nemzedék környezettudatosságának növelésének, a hosszú távú kibocsátás-csökkentésnek ez az egyik legjobb módja.A legjelentősebb megtakarításokat napelemes beruházások, szélturbinák és energiahatékonysági intézkedéseknek köszönhetően lehet elérni. A sikerhez jelentősen hozzájárulnak a szemléletformálással, tájékoztatással, zöld közbeszerzéssel, zöld infrastruktúrával és életmódváltással (például a szelektív hulladékgyűjtés) kapcsolatos intézkedési javaslatok is. A programot kidolgozó Energiaklub szerint így Sárvár elérheti a vállalt 40 százalékos széndioxidkibocsátás-csökkentést 2030-ra 2007-hez képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top