nlc.hu
Magyarország kúl
40 éves lett az egyik legnépszerűbb kortárs költő

40 éves lett az egyik legnépszerűbb kortárs költő

Ma ünnepli 40. születésnapját Varró Dániel, aki játékos verseiről és fordításairól vált ismertté - az egyik gyerekversét pedig hatalmas botrány övezte.

 

Varró Dani 1977. szeptember 11-én született Budapesten. A Wikipédia szócikke szerint első verseit 12 éves korában írta, gimnazista kora óta publikál különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. 1996-tól az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt.
Öt önálló kötete jelent meg, és emellett több (főleg gyerekeknek szóló) kötet társszerzője is. Első verseskötete Bögre azúr címmel 1999-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Második könyve, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény 2003-ban látott napvilágot. Harmadik kötete, a Szívdesszert 2007-ben került a könyvesboltok polcaira. A Kerge ABC című verseskötete, ami Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munkája. Ezt követte az Akinek a lába hatos – Korszerű mondókák kisbabáknak  2010-ben. Ennek folytatása az Akinek a foga kijött (2011). 2012-ben megjelent az Agócs Írisz által illusztrált, gyermekverseket tartalmazó Nem, nem, hanem című könyve.

Három éve országos botrányt kavart Hat jó játék kisbabáknak című verse, erről így írt akkor a Könyves blog: Varró Dániel Hat jó játék kisbabáknak című verse az ötödikes tankönyvben jelent meg, valaki lefotózta, kiposztolta a Facebookon, dühödt és értetlen reakciók egész sorát váltva ki ezzel. Az internetes hozzászólók között volt például, aki leelmebetegezte a költőt, akadt, aki a gyerekei egészségét féltette, más pedig közölte, hogy majd kitépi azt a lapot a tankönyvből, amelyen Varró verse szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top