Magyarország kúl

YouTube-csatornán a római magyarok, könyvvásárokon a honi kultúra

Több mint félszáz kiemelt rendezvény: kiállítások, koncertek, könyvvásári megjelenések szerepelnek a külföldi magyar intézetek következő féléves programjában.

Idén ünnepli alapításának kilencvenedik évfordulóját a Római Magyar Akadémia; ennek keretében csaknem egyéves programsorozat indul útjára kedden, az akadémia alapításának napján – mondta el a külföldi magyar intézeteket fenntartó Balassi Intézet keddi budapesti sajtóbeszélgetésén Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára, az intézmény vezetője.

A főigazgató beszámolója szerint a programsorozat célja a magyar kultúra sokszínűségét bemutatni az olasz közönség számára, valamint felidézni az akadémia és az olasz-magyar kapcsolatok elmúlt kilencven évének történetét. Csütörtökön Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz-magyar futballtörténetben címmel nyílik kiállítás a Rómában, ezen a napon a Balassi Intézet gellérthegyi székházában rendez beszélgetést a témában.

Frankfurti könyvvásár

Az akadémia októberben Medea címmel rendez fotókiállítást, Pier Paolo Pasolini hasonló című filmjének még soha be nem mutatott werkfotóival és két kortárs magyar női fotóművész munkáival.

A Római Magyar Akadémia létrehoz egy interaktív online Róma-térképet, amelyen a felhasználók is bejelölhetik a magyar emlékezet szempontjából fontos helyeket, és saját Youtube-csatornát is indít, amelyre a római magyarok irodalmi tárgyú videóit is várja.

Hammerstein Judit kitért a lengyelországi magyar kulturális évad programjaira is, emlékeztetve arra, hogy decemberi lezárásáig a rendezvénysorozat több mint 30 városban több mint 200 programot vonultat fel. Szeptember 22-én a Varsói Királyi Várban nyílik a Modernizmus a magyar képzőművészetben című, nagyszabású tárlat, októberben a Magyar Állami Népi Együttes indul öt helyszínes, a Rajkó zenekar pedig hat állomásos turnéra, de nem hiányoznak a színházi, irodalmi és újcirkuszi programok sem. Ősszel adják át a varsói Lengyel-magyar barátság történelmi játszóteret, majd december 8-án a Concerto Budapest koncertjével zárul az évad.

Szeptember 22-én kezdődik a Varasdi Nemzetközi Barokk Fesztivál, amelynek idén Magyarország a díszvendége, így számos magyar előadó és együttes lép fel a horvát városban, Európa egyik legjelentősebb barokk fesztiválján.

Október 11-én nagyszabású magyar fotóművészeti kiállítás nyílik a moszkvai Multimédia-művészet Múzeumában, ahol a két világháború közötti magyar fotóművészettel ismerkedhet meg az orosz közönség.

A magyar könyvpiac legfontosabb külföldi bemutatkozása a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország idén nagyobb alapterületű és megújult, a kassáki hagyományokra alapozó standdal vesz részt, de a magyar irodalom bemutatkozik a bécsi, krakkói, katowicei, szófiai nemzetközi könyvvásárokon és a moszkvai non-fiction könyvvásáron is – tette hozzá Hammerstein.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top