Magyarország kúl

Érdekességek a palacsintáról

A palacsinta finom, és egy sornyi érdekesség kapcsolódik hozzá. Szeptember 23-án Palacsinta Fesztivál lesz.

Pajzson sütötték

A palacsintát számos nemzet vallja a maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy eredete egy nagy közös pontig, a Római Birodalomig vezethető vissza. A lepényszerű tésztát kerek kövön, vagy a legendák szerint bronzpajzson sütötték.  Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották.

Fotó: Joshua

A placenta szóból eredeztethető

A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A „palacsinta” a román plăcintă („lepény, lángos”) átvétele,annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a végső forrása.

Még világnapja is van

Az angolszász országokban palacsintát megünneplő nap született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Ilyesmi már nálunk is van, szeptember 23-án lesz a Fővárosi Palacsinta Fesztivál, rengeteg palacsintát, színes programokat és palacsinta sütő, valamint evő versenyeket is ígérnek a szervezők. A világnapját egyébként február 9-én tartják, de a palacsintát éltető rendezvények nem korlátozódnak erre a dátumra.

Számos világrekord köthető hozzá

A palacsintához több világrekord is tartozik. Nézzünk közülük hármat. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

A legmagasabb palacsintahalmaz 35 hüvelyk volt, amit az Efteling vidámparkban alkottak meg, a hollandiai Kaatscheuvelben, 2004 októberében.

Természetesen magyar rekord is van. A Kőbányai Szabadtűzi Lovagrend tagjai május utolsó napjaiban elkészítették, majd a gyerekeknek kiosztották a világ leghosszabb palacsintáját, ami 133 méter és 75 centiméter hosszú.

Édes, húsos

Az első pontra visszautalva a palacsintát nem véletlenül ítéli több ország is a sajátjának, hiszen rengetegféle módon el lehet készíteni, így országonként különböző. Nálunk ugyebár a vékonyra sütött tészta a jellemző, legtöbbször kakaóval, lekvárral vagy túróval töltve.  És két hírességünk is van, a  hortobágyi húsos palacsinta és a legkülönlegesebb, ami hungarikum is: a Gundel-palacsinta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top