nlc.hu
Magyarország kúl
Vekerdy Tamás pszichológus, író ma 82 éves. Fontos mondatok.

Vekerdy Tamás pszichológus, író ma 82 éves. Fontos mondatok.

82 éves lett Vekerdi Tamás, az ország kedvenc pszichológusa és nevelésügyi közírója.

Vekerdy Tamás 1967-ben végzett az ELTE BTK pszichológia szakán, 1972-től fővárosi  nevelési tanácsadók (III. és IX. kerület) pszichológusa volt, 1983-tól pedig az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, majd tudományos tanácsadója, 1998-tól a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója. 1987-től részt vett az első hazai Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében Solymáron. A Wikipedia szerint ezen túl is számos tisztséget töltött és tölt be, de nevét legtöbben a Nők Lapjában publikált írásaiból ismerik, ahol a lehető legközérthetőbb nyelven ír a gyereknevelésről, a tanár-diák, szülő-diák viszonyról, írásainak három kulcsszava talán a türelem, a játék és a szabadság.

Vekerdy Tamás pszichológus. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Vekerdy úgy véli, az első évek minden ember számára meghatározók, végtelenül hisz abban, hogy a gyereket hagyni kell játszani, és csak ésszerrű határok közé szabad “szorítani”. Mutatunk tőle 5 fontos idézetet, ami minden szülőt el kell gondolkoztasson.

Ha jó szülő akarsz lenni…

“Egy pihent anya, aki jól érzi magát a bőrében, a gyerek számára is rendkívül fontos. Illetve az a fontos, hogy szabadulj meg a gyerekedtől, hogy kipihenhesd magad, mert a gyerekednek is az a jó, hogy aztán újra szívhatja a véredet, rághatja a húsodat.”

Forradalom…

“A szülő a gyermek cinkosa kell legyen a szigorú tanítóval, tanárral szemben. A gyereknek tudnia kell, hogy következménye van annak, ha otthon nem végzi el a házi feladatát, nem pakolja be a másnapra szükséges tankönyveket. De azt is tudnia kell, hogy a szülő kiáll mellette, ha hétvégére 47 matekfeladatot adtak fel háziként. Ilyenkor kell beírni az üzenőbe, hogy családi gondok miatt a házi feladatot a gyerek nem tudta megoldani.”

Senki sem tökéletes…

“Ne legyünk tökéletes anyák, nem is tudunk azok lenni, ne szorongjunk, ne görcsöljünk ezen. Éljünk úgy, mintha többé-kevésbé normális emberek lennénk. Az élet nehéz, és együtt küzdjük magunkat végig ezen a gyerekeinkkel. Nem tökéletesnek, nem zseniálisnak kell lenni. Amikor lehet, jelen kell lenni. Kongruensnek, önmagammal azonosnak kell lenni.”

Az egyén a fontos, nem a csürhe…

“A gyereket be kell vezetni ebbe a mai világba, igen, fel kell készíteni, hogy tájékozódni és élni tudjon benne, hogy érdekeit felismerje és érvényesíteni tudja. De súlyos – a társadalom jövőbeli lehetőségeit is romboló – tévedésnek tartom azt a közkeletű felfogást, hogy a tanításnak, a tanulásnak – az iskolázásnak – a gyereket a társadalom (vagy kisebb közösségei) politikai, gazdasági vagy egyéb elvárásaihoz kell idomítania, szabnia, megfaragnia.”

Mesélj, olvass sokat…

“A mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára, mert abban van jó és rossz, a legkisebb királyfi megküzd a sárkánnyal, vagyis felveszi a harcot a rossz ellen. Van benne élet és halál, igazmondás és hazugság, vagyis minden, ami egy etikai világképhez tartozik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top