Magyarország kúl

Magyarország legszebb tájai: A Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegység remek kirándulóhelyekkel, érdekes látnivalóval és lenyűgöző panorámával vár mindenkit.

A Visegrádi-hegység egy vulkanikus eredetű hegyvonulat, ami a Dunakanyarban fekszik a Duna (folyásirány szerinti) jobb partján. A turisták körében a leglátogatottabb célpont a hegység névadója Visegrád.

Visegrád látnivalói

Visegrád várát IV. Béla felesége, Mária királyné építtette fel. A 14. század első felében Károly Róbert egy külső várfalövvel bővítette ki, a belső várban pedig palotaszárnyakat emelt. Fia, I. Lajos folytatta az építkezéseket, majd 1400 körül Zsigmond király is. Később Mátyás király az egészet felújíttatta. A vár az 1540-es évek háborúiban súlyos károkat szenvedett. Romos állapotban van, de rengeteg régészeti feltárás zajlott itt.

A visegrádi vár Fotó:

A visegrádi vár Fotó: Kontiki

A Salamon toronynak elnevezett királyi lakótorony a 13. század közepén épült fel.Ma a Mátyás király múzeum kiállításai látogathatóak benne. Megtekinthető a visegrádi királyi palota egykori gótikus díszkútja, Mátyás király visegrádi szobrászműhelye és a Visegrád története kiállítás.

A visegrádi királyi palota gótikus díszkútja a Salamon-toronyban Fotó:

A visegrádi királyi palota gótikus díszkútja a Salamon-toronyban Fotó:  Thaler

1323-ban Károly Róbert Visegrádra helyezte székhelyét és a városban egy királyi házat építtetett. Ezt  I. Lajos bővítette ki  palotává. Ez lett Zsigmond király székhelye is, amikor ő Budára ment, az épületet felújították és a reneszánsz elemei is megjelentek benne.  Ma az épületben a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak, a királyi palota története és rekonstruált enteriőrjei. De a palota kertjét is érdemes megnézni.

A királyi palota maradványai

A királyi palota maradványai Fotó: Elamy

Népszerű kirándulóhelyek a Visegrádi-hegységben

Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja a Dobogókő. Népszerű kirándulóhely az Országos Kéktúra útvonala is áthalad rajta.  Itt létesült 1898-ban az ország egyik első turistaháza, a báró Eötvös Loránd menedékház, ami azóta múzeumként működik.  itt hozták létre a mai Magyarország első sípályáját is. Állítólag  itt található a Föld szívcsakrája, ennek köszönhetően különösen ideális hely a feltöltődésre.

Kilátás Dobogókőről Fotó:

Kilátás Dobogókőről Fotó:  Mario1952

Mogyoró-hegy

A Mogyoró-hegy Visegrád felől könnyen megközelíthető kirándulóközpont, ami erdei játszóterekkel, valamint, séta- és turistautakkal várja a kirándulókat. A hegyen több, tűzrakóval és kiszolgálóegységekkel ellátott táborozóhelyet is kialakítottak, ahol nagyobb sátortáborok is állíthatók és egy tanösvény is segíti az állat- és a növényvilág megismerését

Rám-szakadék

Magyarország egyik legnépszerűbb, legtöbbet látogatott szurdokvölgye a Rám-szakadék. A kirándulók az egy kilométeres szurdok két végpontja között 112 méter szintkülönbséget küzdhetnek le, ami hatalmas élmény.

Rám-szakadék Fotó:

Rám-szakadék Fotó:  Medgyes

Egyéb népszerű kirándulóhelye a Visegrádi-hegységben:

  • Pilisszentkereszti szurdok
  • Holdvilág-árok
  • Prédikálószék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top