nlc.hu
Magyarország kúl
“Most már muszáj lesz megmondanom neki, hogy soha nem fogok vele lefeküdni”

“Most már muszáj lesz megmondanom neki, hogy soha nem fogok vele lefeküdni”

Igazi életteli, bájos utcafotók nem igazi, de attól még életteli és bájos idézetekkel. Bemutatjuk a legjobb magyar Instagramot!

Nem szeretni rossz, szeretni nehéz, hiába szeretni rábaszás

Illetve:

Minden fing büdös Kisszívem, az enyém is, a tiéd is. Amelyikről azt hiszed, ez most nem lesz az, az is.

És még:

A szív olyan, mint a kakaós csiga belseje, csak ha körbeetted a szárazat, akkor kapod meg a csokisat. Olyanokkal ne foglalkozzál, akik eszik, mint a szendvicset.

Meg például ez is:

Ha a boxeremet a gatyámmal együtt tolom le, és kis tornyocskában otthagyom őket a padlón, akkor másnap olyan, mintha már elő lennének készítve. Csak belelépek és minden mehet tovább.

 

“Bárcsak.”

Boldogan éltek míg (@boldoganeltekmig) által megosztott bejegyzés, 2017. Szept 5., 04:59 PDT


Ezek idézetek a legjobb magyar utcafotó-gyűjteményből , a Boldogan éltek míg nevű Instagram-oldalról. (Ezzel, hogy legjobb magyar utcafotó-gyűjtemény, sokat egyébként nem mondtunk, Magyarországon az utcafotó, vagy ahogy a bennfentesek emlegetik: street fotó műfaja ugyanis végtelenül elhanyagolt, nem csoda, nyílt elme és tekintet, nagyon-nagyon sok fizikai és szellemi munka és némi szerencse kell ahhoz, hogy tisztességesen művelje az ember. Na mindegy, ez messzire vezet, a lényeg, hogy ettől még tényleg nagyon jó fotók!)


Maguk a képek önmagukban is figyelemre méltóak, van bennük erő, élet, vidámság, az oldal szellemi anyja és persze fotósa, Chripkó Lili ugyanis nem a hagyományos (és viszonylag könnyű) cinikus-gúnyos-lenéző alapállásból csípi el az utcai pillanatokat, hanem empátiával és szeretettel. Már ez is elég lenne ahhoz, hogy különleges legyen a Boldogan éltek míg, ám Lili minderre még rátesz egy lapáttal: fiktív, általában a saját fejében, szabad asszociációs eljárással megszülető idézeteket pakol a képek alá (fölé), illetve a szereplői szájába. Ez így leírva akár rettenetesen erőltetett is lehetne, de nem az, sőt csodálatosan működik, minden kép egy-egy kerek, lezárt minidráma konfliktusokkal, küzdelmekkel, lemondással és megbékéléssel.


Az oldal lassan háromezer lájkolónál jár, ami nem tűnik soknak a celebek és az önmagukat ügyesen marketingelő úgynevezett influencerek százezres-milliós táborához képest, de a témát, a műfajt tekintve (meg azt, hogy Lili nem reklámozza magát, csak hagyja, hogy magától megtalálja őt a közönsége) mégis szép szám.

Különösebb eredetsztori nincsen, korábban pasizós blogja volt, aztán úgy volt vele, nem ártana abbahagynia, indított hát egy gasztroblogot, “arra a mérlegem mondta, hogy le kéne állítanom” – mondta egy korábbi interjúban. Végül egy kölcsöngéppel elutazott Tel-Avivba. “Mentem, mentem és mindent lefényképeztem, mert az ingyen volt.”

 

“Ha elégszer elismétled, elhiszed. Nincs meleg, szeretem, ilyesmik.”

Boldogan éltek míg (@boldoganeltekmig) által megosztott bejegyzés, 2017. Júl 11., 22:39 PDT


“Azt hiszem, az első képen két lány szerepel a Szent István Parkban, a háttérben két néni, mintha a saját múltját nézné és természetesen pasikról van szó” – ezt meg már nekünk mondta Lili. “Nem emlékszem pontosan a mondatra, de valami olyasmi, hogy a lányok reménykednek benne, hogy a vágy tárgya is ott lesz a szokásos keddi Random Tripen. De vissza lehet nézni, mert igazából még nem raktam fel igazán sok képet, ‘csak’ olyan 300 körül.”

A fantasztikus, a képeken látható helyzetekhez hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódó minimonológokat általában ő találja ki, “úgy 10-ből 9-et”. “A maradék az felismerhető idézet, tehát például Kispál vagy Hip Hop Boys; olykor pedig elcsípett mondatokat is felidézek akár az utca népétől, akár a barátaimmal folytatott beszélgetéseinkből.”

 

“Nem ez volt a terv, Aranyos. De tervezni emberi dolog.”

Boldogan éltek míg (@boldoganeltekmig) által megosztott bejegyzés, 2017. Ápr 10., 23:25 PDT


A legnagyobb nehézséget maguk az emberek jelentik. A magyarok ugyanis gyanakvóak, jó részük ellenséges, visszaélést gyanít, ha “csak úgy” fotózni szeretnék őket. Ha pedig hagyják, néha az sem az igazi. (A magyar jogszabályok ráadásul hírhedten fotósellenesek: elvileg mindenkitől, aki nem közszereplő közszereplés közben vagy embertömeg része, külön-külön engedélyt kell kérni, méghozzá előre.) “Nagyon ritkán működik az előzetes engedélykérés, de néha elkerülhetetlen” – mondja Lili az örökös kötéltáncról.

Ha a fotózás tényére fény derül, a legtöbb ember egyszerűen elveszti természetességét és Facebook-kompatibilis modellé vagy viaszfigurává válik.

“A legegyüttműködőbb alany is valamilyen benyomást akar kelteni, így rögtön az egész kép hamissá válik. Annyit lehet még menteni a helyzeten, hogy elkapom a megelőző vagy az azt követő pillanatot, amikor ő  kitartja a pózt. Mindennapi tevékenységében azonban ilyenkor a legtöbb ember megáll és megmerevedik és onnantól kezdve a szituáció nekem fotós szemmel már nem érdekes. ”

 

“Addig ne kiabálj, amíg nem tetted be a műfogsorodat. Sok egyéb tanulság az elmúlt 20 évben nem volt.”

Boldogan éltek míg (@boldoganeltekmig) által megosztott bejegyzés, 2017. Ápr 27., 09:12 PDT


“Ha van rá alkalmam, akkor viszont a gép elkattintása után kérek engedélyt az alanytól a kép publikálására. Nagyon körülményes elmagyarázni, hogy ki vagyok és mit csinálok, de a már közzétett képeket látva a legtöbben szívesen szerepelnek a sorozatban. Egy hosszabb beszélgetés után van, aki segít azzal, hogy megmondja, hogy mire gondolt, de ritkán jutunk el idáig. Ugyanis onnan indul az egész interakció, hogy ebben a frusztrált, ‘mindenki siet valahová’ és ‘kifejezetten zárkózottak vagyunk az idegenekkel szemben’ világban én egy kamerával a nyakamban megállítom a magukba fordult embereket, hogy jó napot kívánok, egy pillanatra, ha szabad…”

A blog két és fél éves, nem csoda, hogy alakulnak az ambíciók. “Játéknak indult, az élet visszaigazolta azonban, hogy mint a legtöbb játék esetében, itt is komolyan vehető dologról van szó. Mindent megteszek, hogy fejlesszem a fotós tudásom és eszköztáram, továbbá szorgalmasan gyártom a képeket. Most már egyértelmű célom van és talán üzenetem is.  Azt remélem, hogy a Boldogan éltek míg a jövőben egy színes kordokumentáció lesz, a jelenben pedig a görbe tükörbe belenézve segít ráébrednünk, hogy itt vagyunk együtt, különbözőek vagyunk és mégis tök egyformák, azonos élményekkel és kihívásokkal.”

 

“Amikor elhagysz majd, veled mehetek?”

Boldogan éltek míg (@boldoganeltekmig) által megosztott bejegyzés, 2017. Máj 17., 04:12 PDT

Mindenki ugyanúgy küzd és érez, nagyon fontos lenne megtartani a humanizmusunkat a nehéz időkben is, és jó volna nem olyan marha komolyan venni magunkat.

Az utcáról jöttek ők is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top