Magyarország kúl

Magyarország legszebb helyei: Közép-Dunántúl

A közép-dunántúli régiót érdemes felfedezni, hiszen természeti kincsekben és látnivalókban, emlékhelyekben egyaránt gazdag.

A közép-dunántúli régiót királyi régiónak is nevezik. Három megye, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém alkotja. Központja Székesfehérvár. Rengeteg a látnivaló, összegyűjtöttünk ötöt.

Az Esztergomi bazilika

Az Esztergomi bazilika Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas. Méreteit tekintve a római Szent Péter-bazilika, a londoni Szent Pál-székesegyház, a Milánói dóm és a Kölni dóm után Európa egyik legnagyobb bazilikája. A kupolába 400 lépcső vezet, de megéri a fáradságot, mert páratlan a panoráma. Esztergom a 15 századtól gazdag kulturális központ, érdemes bejárni a várost, mert rengeteg kinccsel rendelkezik.

 

A tatai Öreg-tó

A Vízek városaként is ismert település, az Esterházy család uralma idején nyerte el barokkos képét. A város közepén terül el az Öreg-tó.  Mesterséges eredetű, az ország legrégebbi halastava. A partján minden évszakban érdemes sétákat tenni, mert nagyon hangulatos. Tata főbb látnivalói még a tatai vár, az Eszterházy kastély és a Kálvária-domb, a kilátótoronnyal és a geológiai parkkal.

A tatai tó és a vár Fotó:

A tatai tó és a vár Fotó:  József Süveg

A veszprémi vár

Veszprém a királynők városa. Az egyik legszebb része a hangulatos várnegyed, ami egy sziklagerincen terül el a hosszan elnyúló, szabálytalan alaprajzú festői szépségű barokk és klasszicista palotáival. Ha felsétálunk a macskaköveken számos egyházi épület, múzeum és kávézó tárul elénk. Fentről, ahol Szent István és Gizella szobra áll érdemes vetni egy pillantást a kilátásra. Mesebeli hely ez.

 

 

A Székesfehérvári emlékhelyek

Székesfehérvár az egyik leggazdagabb múltú magyar város: a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhely, koronázóváros. Mindennek köszönhetően rengeteg emlékhelye van. Ott van például a középkori romkert Szent István király bazilikájának romjaival és az Árpád-kori királysírok is. Érdeme megnézni a Szent István Király Múzeumot is, ahol Magyarország második leggazdagabb régészeti gyűjteménye tekinthető meg.

Székesfehérvár központja, az országalma és a püspöki palota Fotó: Attila Král

A Velencei-tó

Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Nyáron kitűnően alkalmas fürdőzésre és strandolásra, de minden évszakban érdemes idelátogatni kirándulni, biciklizni, korcsolyázni. Érdemes átmenni a közeli Pákozdra megtekinteni a pákozdi emlékművet.

Légi felvétel a tóról Fotó:

Légi felvétel a tóról Fotó: Civertan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top