Magyarország kúl

Igazi turistamágnesek a budapesti futóversenyek

Kevesen gondolnák, hogy milyen úttörő szerepet játszanak a futóversenyek a városok élhetőbbé tételében, és hogy milyen történelmi háttere van a belvárosban tartott tömegrendezvényeknek. Azt pedig még annyian se, hogy turisták tízezrei jönnek Budapestre csak emiatt.

Csak a három legnagyobb maraton közel kétmilliárd forinttal járul hozzá a GDP-hez, közel 900 milliós adóbevételt generálva az államkasszának, írja a Pénzcentrum.

Egy a sok verseny közül Budapesten: a NATO-futás (MTI-fotó: Mónus Márton)

Az első városi maratont a rossz a levegő és az élhetetlen környezet miatt rendezték meg a hetvenes évek New York-jában, ami aztán világhírűvé vált és sorra csatlakoztak más városok is a kezdeményezéshez. Ezek közül ma már sokra többszörös a túljelentkezés, Londonban és Berlinben például csak sorsolással lehet bejutni, Tokióban 320 ezren jelentkeztek a 30 ezer helyre. De a nagy budapesti maratonokon is 8-10 ezer résztvevő van, amelyek közül az egyik legnagyobbon, a SPAR Budapest Maraton összes számában tavaly közel 30 ezren álltak rajthoz. Az idén 32. alkalommal megrendezésre kerülő eseménynek nem kis szerepe van abban, hogy ma futók jönnek szembe a Városligetben.

A városlakók ma már nemcsak a tévén láthatnak futóversenyt, hanem ki tudnak menni szurkolni, és van egy-egy különleges nap, amikor nem autók, hanem sportolók robognak el az utcájukban. A város élhetetlenné válására ugyanis nem az a megoldás, hogy mindenki kiköltözik Érdre, Budakalászra vagy Gödöllőre, majd minden nap beautózik, tovább rontva helyzeten.

Futóturizmus

Ezeket a tömegrendezvényeket jellemzően a nyár végére, de leginkább őszre szervezik, amit nemcsak az ideális futóidő magyaráz, de a városi maratonok képesek meghosszabbítani a turistaszezont is. A külföldiek ugyanis a Sziget Fesztivál és a Forma-1-es futam mellett leginkább a futóversenyeket tartják a legvonzóbb budapesti programoknak.

A Budapesti Sportiroda (BSI) adatai szerint tavaly 21 ezer külföldi futó célturista (futó és kísérői) érkezett Budapestre a három legnagyobb eseményen alkalmával, átlagosan 3,2 napot töltve Budapesten, ami összesen 68 ezer vendégéjszakát jelent, a futók teljes költése pedig elérte a 3 milliárd forintot. Egy 2015-ben készült felmérés szerint a futóversenyek 1,78 milliárd forinttal járulnak hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP) és 880 millió forint adóbevételt jelentenek a költségvetésben.

A legközelebbi verseny, a SPAR Budapest Maraton lesz október 15-én, amelyre az alap nevezési díj október 10-ig 22 500 forint, utána pedig 28 ezer.

Egy ilyen maraton a városi folklór szerves része, amely alkalmas arra, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészséges életmódra, és emellett örömet is okoz. Azok közé a szórakozási formák közé tartozik, amiért tenni kell – a felkészülés a verseny napján nyeri el értelmét” – mondta a Pénzcentrumnak Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója.

Az ügyvezető szerint ugyanakkor nemcsak a futóversenyek turistavonzó-képességét fontos hangsúlyozni, hanem azt is hogy tíz évvel ezelőtt még csak a Margitszigeten volt futópálya, ma már azonban legalább 8-10 helyen vannak ilyenek. Ez azért is fontos, mert a futás egy mindenki számára elérhető és olcsó sportolási lehetőség, ami a városi lét szerves része.

A Sziget Fesztivált is meg lehetne tartani egy mezőn, a puszta közepén, hogy ne zavarják a városlakókat, de ahogy ez a rendezvény is hozzá tartozik Budapest arculatához, úgy a városi maratonok is”

– tette hozzá Kocsis, aki szerint a városi maraton a sportrendezvények Sziget Fesztiválja.

Még Budapest:

A Sziget kapta a Budapest Turizmusáért díjat

Ezért fontos a Rehab Critical Mass

Ne csodálkozzunk, ha lerohanják Budapestet a turisták emiatt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top