Magyarország kúl

Hány milliót keresnek havonta a magyar focisták és kézisek?

Aki látott már vidéki futballstadionból edzésről Porschéval elhajtó csatárt, az tudja: a magyar sportegyesületek nem sajnálják a pénzt legjobb, legprofibb játékosaiktól. Mennyit kapnak a magyar focisták, a legmenőbb kézisek és kosarasok?

Nagy László az egyik legjobban kereső hazai csapatsportoló (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

A Vasárnapi Blikk sportolók és játékosügynökök segítségével próbált utánajárni, mennyit keres ma Magyarországon átlagban az, aki nem egyéni sportágban szerepel.

“A költségvetés határoz meg mindent, egy egyesület annyit ad, amennyit csak tud – mondta Szabados Gábor (39) sportközgazdász. – Átlagfizetésben kimagaslik a labdarúgás, hiszen még mindig a legnépszerűbb és legnézettebb, más sportágak közül egyedül a Veszprém kézilabdacsapata veszi fel a fociklubokkal a versenyt.”

A pontos összegeket természetesen csak a szerződéseket aláíró felek ismerik, de a „szakmában” tisztában vannak az anyagi viszonyokkal.

“A magyar bajnokságban legjobban kereső focista bére elérheti a havi 25 ezer eurót” – nyilatkozta korábban a bajnok Honvéd futballklubjának tulajdonosa, George F. Hemingway (65), akinek szava egybecseng az RTL Klub Fókusz című műsora által összeállított listával, amelyen a Videoton-védő Juhász Roland (34) havi jövedelme a legmagasabb, 8 millió forint.  A Vidi szerbjei bizonyára azonos szinten mozognak Juhásszal.

A kézilabdában Nagy László Barcelonából való hazacsábítása nagyon sokba került, nem könnyű valakit kimozdítani olyan környezetből, ahol jól érzi magát és rendkívül sikeres. A Nagy után következő légiósok is bőven az átlag felett keresnek, hiszen sztárcsapatok elől képes volt őket elhappolni a Veszprém. A nőknél egyértelműen a győri kézilabdaklub adja a legjobb fizetéseket, korábban Katrine Lunde és Heidi Löke, most szintén a norvégok kereshetnek a legjobban, de Görbicz Anita is biztos top hármas. A nőknél a Fradi, a férfiaknál a Szeged a következő szint.

Az Európa-bajnokságon nyolcaddöntőbe jutó férfikosárlabda-válogatott idehaza játszó kiválóságáért, Vojvoda Dávidért (27) sorban állnak a külföldi kérők, de neki megéri maradni. Közel 7 millió forintot tehet zsebre havonta, magasan a kosaras átlagkereset felett. A nőknél a legjobb, a győrieknél játszó Krivacsevics Tijana (27) ennek a felét kapja.

Azokban a sportágakban, ahol nincsenek például játékosügynökök, akik alkudozzanak, vagy épp a játék maga kevés nézőt vonz –, hiába eredményesek – jelentősen kisebb juttatások vannak. Az osztrák EBEL-ben szereplő Fehérvár AV19 legjobb lé­giósai 2 millió felett keresnek, de átlagban a klubnál 1,5 millió a bérezés, a magyar bajnokságban pedig félmil­liót visznek haza a hokisok.

Pénzügyek:

Bajnok úszók állnak majd saját kávéspultjuk mögött

Emelkedtek az átlagbérek itthon – vajon a tiéd is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top