Magyarország kúl

Legyőzte a rákot és aranyérmes lett a székesfehérvári úszónő

A kitartásról és a lelkierőről szól Galambos Kinga története, aki ígéretes úszónak indult, aztán jött a rák. De a veszélyes betegség sem tudta őt megállítani, felépült, és ismét versenyez a maga módján.

 

Közzétette: Kinga Galambos – 2016. november 26.

Galambos Kinga 1994. november 29-én látta meg a napvilágot Székesfehérváron. Gyerekkora óta érdekelte a sport, az úszással először óvodás korában találkozott, amikor is pedagógusai elvitték tanulóikat a Delfin SE klubhoz úszásoktatásra, írja a feol.hu. Kinga már ekkor kitűnt képességeivel, a víz valósággal „magába fogadta”, így röviddel az első élmény után egyre gyakrabban kezdte el látogatni a székesfehérvári uszodát, előfordult, hogy heti 11 edzése volt. Dániel András mester kezei alatt formálódott a tizenéves lány, aki sorban hozta el az érmeket különböző hazai versenyekről, illetve Görögországban és Ausztriában is sikereket ért el. Legjobb eredményének egy országos 12. helyezés számít 200 m mellúszásban, ám ő mégsem erre a legbüszkébb, hanem egy diákolimpiai időeredményére, amit később sosem tudott megúszni.

2011-ben aztán bekövetkezett az, amire senki sem számított.

Kingánál rosszindulatú vesedaganatot fedeztek fel az orvosok, egy hét alatt már 5 kg-ot fogyott, innentől kezdve pedig megindult az akkor 17 éves lány életének legsötétebb korszaka. Nem ugorhatott többet a medencébe, magántanuló lett, vizsgálatok egész sorozata és kilenc kemoterápia várt rá. A harmadik kezelés után megtörtént vele minden lány rémálma, kihullott a haja, betegségét kendők és paróka alá kellett rejtenie. Az emberek többsége valószínűleg itt adta volna fel, ám Kingában egy igazi sportoló szíve dübörgött.

Három hetente kapta a kezeléseket, amik nagyon legyengítették, de nem telt el olyan hét, hogy ne látogatta volna meg osztályát vagy csapatát és a tőlük, valamint a családjától kapott szeretetből és támogatásból merített erőt. Mit érezhet egy fiatal lány, amikor egy ilyen hírt közölnek vele? Mondja el ezt maga az érintett:

„A mai napig emlékszem arra a csütörtöki napra, amikor megkaptam a hírt. Kezdetben nem nagyon fogtam fel, hogy miről is van szó, olyan érzés volt, mintha egy egyszerű náthát állapítottak volna meg. Édesanyámmal bementünk az iskolába, elmeséltük az osztályomnak, tanáraimnak, hogy mi a helyzet, és akkor sírtam el magam először. Elmondhatatlan érzés, amikor 30 ember odajön hozzám, átölel és bátorító szavakkal enged el erre a harcra.”

Két alkalommal vett részt a rákból gyógyult betegek hivatalos olimpiáján, az Onko Olimpián, melyet kétévente rendeznek Varsóban. Itt a világ minden tájáról érkezett gyerekek versengenek egymással különböző sportágakban, ám ahogy magam is tapasztaltam, sokkal inkább szól ez az esemény a barátságról, a nemzetközi kapcsolatok kialakításáról, a gyerekek iránti tiszteletről, mintsem a valódi versenyzésről. Magyarországon a Gyermekrák Alapítvány szervezi össze az induló csapatot.

Kinga 2012-ben két számban, 100 méteres gyors-, és 100 méteres mellúszásban indult, két aranyéremmel tért haza Székesfehérvárra, 2014-ben pedig már három kategóriában, a korábbi 100 méter gyors-, és mellúszáson kívül már 100 méter háton is nekivágott a versenynek, újabb 3 aranyéremmel gazdagítva a magyar sportolók éremtáblázatát. Elmondása szerint élete egyik legfelejthetetlenebb pillanata volt az, amikor felállhatott a dobogóra és miközben neki szólt a Himnusz, mint egy kisfilm, lepergett előtte minden korábbi nehézség, amin ilyen fiatalon át kellett esnie.

Mindkét olimpia idején korábbi egyesülete, a Delfin SE segítette felkészülését.

2016-ban, 5 évvel azután, hogy megállapították a betegségét, hivatalosan is gyógyultnak nyilvánították, ma már a Pécsi Tudományegyetem matematika-fizika tanár szakos hallgatója.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top