Magyarország kúl

Íme az ország 10 legjobb gimnáziuma!

Nincs nagy meglepetés az évente megjelenő hazai gimnáziumi rangsor dobogóján: ugyanaz a három patinás, budapesti gimnázium vezeti a sort, mint eddig. De ki jutott be a top 10-be vidékről?

Spohn Márton, a budapesti Fazekas gimnázium egykori tanulója az iskola folyosóján ezen az archív képen (MTI-fotó: Balaton József)

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát.

Ahogy az előző években, úgy az idén is a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll a rangsor élén, az intézmény két – a matematikai kompetenciamérés és a matematikaérettségi eredménye alapján összeállított – alrangsorban is az első helyet szerezte meg. A Fazekason kívül ez csak az összesített rangsorban második helyen álló budapesti Eötvös József Gimnáziumnak sikerült, amely a szövegértési kompetenciamérés átlagpontszáma és a felvételi eredmények alapján az ország összes gimnáziumát lekörözte.

A harmadik helyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai minden évben nagyon jól szerepelnek, egymást váltják a listán – idén a Radnóti lett közülük a legjobb, de az első tízbe került a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium is.

Összesített rang Intézmény
1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
5. Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
6. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
7. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
8. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
9. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
10. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

“A legjobb vidéki iskola idén a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium lett, amely elcsípte a rangsor kilencedik helyét. Sikerét annak köszönheti, hogy három alrangsorban is a legjobb tízbe került, igaz, egyikben sem lett első. A debreceni Fazekas a tizedik, a veszprémi Lovassy Gimnázium éppen hogy csak kicsúszott az első tízből” – olvasható a kiadványban.

Egyházi intézmény is szerepel az első tízben, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium az ötödik helyet szerezte meg – az egyházi iskolák egyébként is jó eredményeket értek el, a százas lista egyötödét egyházi fenntartású intézmények foglalják el.

A rangsor összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

Tanulni, tanulni, tanulni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top