21 európai országból, Amerikából és Magyarországról is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre, a fesztiválon részt vesznek a Mondial du Fromage Supergold nyertesei, és több mint 100 féle termék képviseli a „sajt nagyhatalmat”, Franciaországot.
„Évekkel ezelőtt zászlónkra tűztük azt a célt, hogy formáljuk az emberek ízlését a sajt terén, hiszen egy nemrégiben készült felmérés szerint a trappista sajt a teljes piac közel felét fedi le, pedig ezen kívül megannyi finomabbnál-finomabb sajt létezik. A közönséggel a legkülönlegesebb külföldi sajtokat szeretnénk megkóstoltatni, emellett pedig kiemelni azokat a magyar termékeket, amelyek magas minőséget képviselnek. Éppen ezért megalapítjuk a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének magyar páholyát, mely arra hivatott, hogy szakmailag támogassa a sajtgyártókat, valamint a fogyasztókkal is egyre több hazai és külföldi terméket ismertessen meg” – mondja Gábossy Ádám, az I. Nemzetek Sajtfesztiválját rendező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.
A Hilton Budapest báltermében tartandó rendezvényen a sajtokat típusok szerint, akár hozzájuk illő borokkal is lehet kóstolni. A közönség izgalmas előadást hallgathat a sajt és bor kapcsolatáról, valamint a sajt szerepéről a gasztronómiában. Franciaországból hazánkba látogat a világ egyik leghíresebb sajtkészítője és sajtlovagja, Roland Barthélemy, aki bemutatja a Sajtmesterek Nemzetközi Céhét, és az est folyamán megalakul a szervezet hazai tagozata, valamint kihirdetik a II. Magyar Sajtok Versenyének eredményét is. Szórakoztató programból sem lesz hiány, ugyanis Fekete László, hazánk legerősebb embere sajtemelő világrekordot állít fel, ám előtte a közönség soraiból is jelentkezhetnek vállalkozók, akik megmutathatják: meddig tudják kitartani a sajtokat.