Magyarország kúl

Csonka délibáb: Schubert Éva utolsó filmje Los Angelesben

A hortobágyi kitelepítésekről szóló Csonka délibáb szerepel a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál programjában. Ez volt Schubert Éva utolsó filmes munkája, amelyben fontos szerepet kapnak a soproni színház művészei is.

Forgatás Schubert Évával (Fotó: mecenatura.mediatanacs.hu)

A 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált idén november 9-16. között rendezik meg. Az alkotás főbb szerepeiben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán, Marjai Virág láthatók, írja a szinhaz.org.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén közreműködik a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megszervezésében. Ennek köszönhetően a november 9-16. közötti amerikai programsorozaton megjelenési lehetőséget kapnak a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatást nyert alkotások. A hatóság szakértője a fesztiválszervezőkkel közösen választotta ki azokat a magyar filmeket, amelyeket Los Angelesben angol felirattal vetítésre javasoltak. Ebbe került be a Csonka délibáb. A filmet a Pápa Városi Televízió a Forrás Film Produkcióval közösen készítette el.

A Csonka délibáb az ötvenes évekbeli hortobágyi kitelepítésekről szól, egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, az események lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig. A fiút a soproni Heim Vilmos alakítja. A film rendezője Bozsogi János, operatőre Mike László, vágója Varga András, producere Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. Az alkotás Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, a forgatókönyvet Ozsda Erika és Németh Ervin írta.

A Csonka délibábot összesen hétszer láthattak a nézők a közszolgálati adókon (Duna Televízió, Duna World, M5), meghívást kapott a második Magyar Filmhétre, s vetítették még Bécsben, Budapesten és Pápán is. Az alkotás különdíjat nyert a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által alapított Helyi Érték Díj elnevezésű pályázaton.

E film volt a közelmúltban elhunyt Schubert Éva utolsó a filmes munkája. Ő kötődött a soproni színházhoz is, hiszen a 2004/2005-ös évadban a társulat tagja volt. Rövidesen elkészül az idén forgatott Téli virágzás című rövidfilmjük, melyben Eperjes Károly is játszik. Október 21-én pedig láthatják a helyi nézők a Soproniensis ’56 dokumentumfilmjüket, amely a forradalom városi eseményeit dolgozta fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top