nlc.hu
Magyarország kúl
Ezért érdemes ellátogatni Szabadkára

Ezért érdemes ellátogatni Szabadkára

Ha szeretsz új helyeket felfedezni, érdemes néha átmenni Magyarország határán, ahonnan csak pár kilométer Szabadka.

Szabadka Szerbiában, Magyarország déli határától 10 kilométerre fekszik. A városnak a környező településekkel együtt 150.000 lakosa van: magyarok, horvátok, bunyevácok, szerbek és más nemzetiségűek lakják.

Szecessziós gyöngyszemek

Szabadka legreprezentatívabb épülete a méreteinél fogva akár parlamentnek is beillő, szecessziós városháza, ami Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján épült mindössze két év alatt.

Ugyanezen építészek tervezték a zsinagógát is, szintén magyar szecessziós stílusban. Az irányzat kedvelőinek mindenképpen érdemes megnézni a palotát is és a többi épületet a Korzó környékén, az egykori Kossuth utcán.

Fotó:  Hons084

A város két viszonylag új szökőkútját  csakúgy mint a városházát és a Reichl-palotát – stílusosan Zsolnay kerámiával fedtek, és amelyeknek formavilága szintén a magyar szecesszióra emlékeztet.

Palics

Palicsot Szabadka elővárosaként is emlegetik, szinte összenőtt a két település. Érdemes ellátogatni a Palicsi-tó partjára, ahol gyönyörű környezetben hangulatos sétákat tehetünk. Nyáron természetesen fürdőzni is lehet a tóban és különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk, de most ősz van, fürdésről most szó nincs. A Palicsi Állatkert is remek helyszín a kikapcsolódásra.

Szabadkai Piac

Mindenképpen meg kell említeni a kedvelt Szabadkai Piacot is, ahol a gyerekjátékoktól a ruhanemükön át a friss élelmiszerekig mindent be lehet szerezni, a hazainál olcsóbb áron. Az egy napos buszos szabadkai utazásoknál mindig szerepel a programban, és nem véletlenül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top