Magyarország kúl

Fa Nándor és tolvajt fogó bokszoló is a fair play díjazottjai között

Fair play életműdíjat vehetett át Fa Nándor hajótervező és szólóvitorlázó kedden a Budapesten megtartott 50. Fair play-gálán. Volt még érdekes történetű díjazott az eseményen.

Fa Nándor a díjjal (MTI-fotó: Soós Lajos)

Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságának elnöke a rendezvényen kiemelte: kevés ország van, amely fél évszázados múlttal rendelkezik, ha a fair play elismeréséről van szó.

A díjazottak közül a 64 éves Fa Nándor az első magyar, aki a Vendée Globe verseny keretében egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet. 1985-től először a Szent Jupát (Gál Józseffel), majd az Alba Regia és a Budapest névre keresztelt, egyaránt saját tervezésű és építésű hajójával szelte a vizeket, 2014-től pedig a Spirit of Hungary vitorlással vágott neki az óceánoknak. Ezzel a hajóval indult el 2016-17-ben harmadszor is a Vendée Globe földkerülő szólóversenyen, ahol a mezőny harmadik legidősebbjeként a nyolcadik helyen ért célba. Ezt követően jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől.

A bizottság indoklása szerint az emberi teljesítőképesség határait feszegető Fa Nándor a szorgalom, a fegyelmezettség és a kitartás bajnoka, aki teljesítményével beírta magát az egyetemes sport történelemkönyvébe.

Sportszerű cselekedetéért diplomát kapott többek között Harcsa Norbert ökölvívó, aki elcsípett egy kisgyermeket meglopó tolvajt, és emiatt lekéste profi mérkőzése mérlegelését, valamint Sidi Péter sportlövő, aki a bolognai világkupa-döntő szuperfináléjában saját lőszereiből segítette ki versenyzőtársát, s így orosz riválisa nyerte meg a versenyt.

Életmű kategóriában diplomát kapott Halmos Imre testnevelő tanár, a Testnevelési Főiskola Labdajáték Tanszékének volt tanszékvezetője, az egyetem gyémántdiplomása, valamint Nagy János birkózó és sportkönyvszerző. A 87 esztendős Halmos volt a KSI alapító igazgatója, szerepelt a kézilabda-válogatottban, kiváló teniszező, kosárlabdázó, majd kézilabda és tenisz mesteredző volt, s emellett számos sportszakmai könyvet írt és szerkesztett.

A korábbi olimpikon és Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy János a Hogyan válasszak sportágat? című, hatszáz oldalas könyv szerzője, amely a hazai és a nemzetközi sportirodalomban egyaránt hiánypótló műnek tekinthető.

Trófea elismerésben részesült a sport szolgálatában végzett tevékenységéért Császári Attila világbajnoki ezüstérmes öttusázó, később a magyar és az európai szövetség elnöke, továbbá a fair play eszméjének népszerűsítéséért Buzgó József öttusázó, edző, sportújságíró, a Bravo Sport, a Sztár Sport, majd a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top