Magyarország kúl

Új tere van Budapestnek, rögtön közép-európai rekorddal

Átadták a Reformátorok terét Budapest 16. kerületében. A kialakított tér Közép-Európa legnagyobb reformációs emlékhelye.

Az új közterület 12 ezer négyzetméteres (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

A Budapest 16. kerületében, a Sashalom utca végén kialakított 12 ezer négyzetméteres tér, közepén a reformáció emlékművel, 336 millió forintból valósult meg. A Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magasságban lévő téren 17 méter magas kilátó, 80 négyzetméteres kávézó, sétálóutak és parkolók épültek.

A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút került, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz. A kútkáva oldalára a reformátorok legfontosabb gondolatait vésték, a kút mellett a két egyházalapító, Luther Márton és Kálvin János, valamint a vallásszabadságot biztosító bécsi békét aláíró Bocskai István fejedelem egész alakos bronzszobra áll.

Közép-Európa legnagyobb reformációs emléktere (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester szerint

a tér elhanyagoltan nem jelentett semmit az itt élőknek, de most átformálták: itt a kertvárosiak (így hívják a kerület lakóit) körülnézhetnek, és ahol elgondolkodhatnak azon, van-e valami az ő életükben, környezetükben is, ami megreformálásra vár.

Az emlékművet Bogádi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top