A pécsi klíma annyira kedvez a gránátalmának, hogy a Kandó Kálmán utca egyik családi házánál idén fél mázsa termett, írja a PécsMa.hu.
Nyár végén és kora ősszel tele vannak a piacok a pécsi fügével, azonban gránátalmából csak spanyol vagy török import kerül az asztalokra. A pécsi Gyűrüs családnál is (ahogy a cikk Facebook-kommentjeiből kiderül, több helyen is városban) termés kerül az étlapra, ők már negyven éve gondozzák gránátalma fájukat.
– Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyike eléri a fél kilót is – mutatta lapunknak az idei termést Bürüs Balázs, aki szerint a fa nagyjából 50 kiló gyümölcsöt terem egy évben.
A család ekkora mennyiséget nem tud elfogyasztani, ezért az egész rokonság kap belőle.
– Még a nagyapám ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, az egyetemi kertészetből hozta. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz – tette hozzá a férfi. Az almákért a sarki zöldséges is rajong, szerinte sokkal jobb, mint amit a nagykerben vesz.
A gránátalma őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Irán területe, de mára már Európa mediterrán vidékein, és Dél-Amerika melegebb részein is elterjedt.