Magyarország kúl

Páratlan kilátót adtak át: szállás a Cserhát felett

Különleges kilátó felújítását fejezték be a napokban: a Cserhát Sasbérc nevű tornyának alsó és felső része is lakható.

A Sasbérc kilátó (MTI-fotó: H. Szabó Sándor)

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Bujáki Erdészetének területén magasodik az ország egyik különleges kilátója, melynek felújítása a napokban fejeződött be, így az a turisták előtt újra megnyitotta kapuit. 15 éve ugyan csinosítottak a Sasbérci kilátón, de annak állaga erősen megromlott, ezért szükségessé vált a tetőszerkezet és a faelemek, valamint belső rész rekonstrukciója.

A Cserhát-hegység Nógrád megyei lankáin magasodó kilátó a maga nemében kuriózum, mert nincs még egy olyan hasonló funkciójú létesítmény Magyarországon, melynek alsó és felső része akár szállásként is szolgálhat.

Az erdőtulajdonos Pappenheim Szigfrid gróf az 1910-es években feleségének építtette a vadászházat, amelyet Francz Zell, müncheni építész tervezett.

A Sasbérc 469 méteres magasságában álló kilátó felső szintjét szűk két évtizeden át használták a vadászatok alkalmával pihenőként, míg az alsó szinten az 1950-es évekig az erdész és családja lakott.

A Budapesti Erdőgazdaság kezelésében lévő Sasbérci kilátó hétvégi napokon látogatható. A távlati tervek között szálláshely és erdei iskola kialakítása szerepel, addig pedig a környék remek kirándulóhely mindazoknak, akik szívesen piknikeznének a szabadban, vagy fedeznének fel egy aprócska erdőszegletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top