Magyarország kúl

Nemzetközi díjas a tengermély magyar fotósa

Egy fekete-fehérben fotózott hajóroncs képével nevezett a kaposvári ifj. Lőrincz Ferenc egy nemzetközi búvárfotós fesztiválra: az első díjat nyerte el. Hogyan lesz valakiből a mély hobbista fényképésze?

Közzétette: mfpf.eu – 2017. október 8.

Egy somogyi búvárfotós munkáját díjazták a 32. Nemzetközi Búvárfotó és Búvárfilm Fesztiválon Szlovákiában, írja a sonline.hu. Ifjabb Lőrincz Ferenc egy egyiptomi merülés alkalmával örökített meg egy hajóroncsot, mely a fekete-fehér kategória győztese lett. 15 ország közel ötszáz pályaművet nevezett a versenyre. Az építészmérnökként dolgozó búvárfotós már tíz éve a mélység szerelmese és kameráját is rendszeresen magával viszi. Számos nemzetközi sikert aratott már, ráadásul a merülés mesterévé is vált ez idő alatt.

A lap cikkéből kiderül, hogy Lőrincz Ferenc tíz évvel ezelőtt kezdett búvárkodni, azóta lassan hatszáz merülést tudhat maga mögött. „Ahhoz, hogy az ember tökéletesen tudjon fotózni, el kell sajátítania a vízbiztonságot és tökéletes lebegési képességet annak érdekében, hogy ne a merülésre koncentráljon, hanem tényleg csak a megfelelő kép elkészítésére tudjon fókuszálni az ember”, mondja.

A díjnyertes képen egy szafarihajó látható, a Heaven One, amely 2003-ban búvárokat szállított, de tűz ütött ki a fedélzetén és elsüllyedt. Többen merültek együtt, de a sok búvár a képen elrontotta volna a kompozíciót, így a fotós kivárta, míg a legtöbb merülő a hajó mögé kerül. Látszik felszállni miattuk a sok buborék, mely olyan hangulatot adott a fotónak, mintha bárányfelhők úsznának az égen.

A búvárkodás veszélyeiről azt mondta a lapnak: „Ez a készülékes merülés társas sport, tehát egymásra kell vigyázni. A merülés szigorú szabályok szerint folyhat, ahol egymásért felelnek a merülőtársak. Ha műszaki hiba lép fel, akkor emberéletet követelhet, csak a másikra számíthatunk ilyenkor. Minél nagyobb vízbiztonsága van az embernek, annál könnyebben kezeli az ilyen helyzeteket. A felszerelésünk két úgynevezett második lépcsőből vagyis két légző automatából áll, így ha ezek közül az egyik meghibásodik, akkor ott van a tartalék, de ha mindkettővel baj van akkor a társunkra számíthatunk csak”.

Rövid életrajz

Ifjabb Lőrincz Ferenc (47) Kaposváron él és építész tervezőként dolgozik saját irodájában.Amatőr fotográfus, aki szakmájából és hivatásából adódóan alapvetően az építészeti fotózás érdekli, vagyis a háromdimenziós terek két dimenzióba történő leképezése. A hobbi fotózás után 2014-ben szerzett alkalmazott fotográfus végzettséget Pécsen. 2007-óta búvárkodik, jelenleg NAUI Dive Master végzettsége van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top