Magyarország kúl

A tanú – Ja, elvtársak, az élet nem egy habostorta!

Pelikán József, az ideológiailag nem elég képzett dunai gátőr, Dezső, a disznó, aki illegális disznóvágás áldozata lesz, a konspiratív Virág elvtárs kultikus alakjai az átkos minden álszentségét bemutató kultuszfilmnek.

Bacsó Péter 1969-es filmje, A tanú óriási port kavart az átkosban, sokáig tilos volt játszani a moziknak, és a televízióban sem vetíthették. Az első legális bemutatóra 1977-ben a Bem moziban került sor, majd 1981-ben még a Cannes-i Filmfesztiválon is szerepelt.

Pelikán József, a szerény körülmények között élő gátőr, hogy gyerekeinek enni tudjon adni, fekete vágás keretében átküldi Dezsőt, a malacot a disznó Mennyországba.

Tettére egy malőr miatt fény derül, és majdnem komoly bajba kerül, amikor meglátják benne a potenciált, vagyis a végtelenül egyszerű embert, akit bábként használhatnak: a gátőrből uszodaigazgató, majd az eredetileg Angolpark, később Vidámpark vezetője lesz, végül a Narancskutató Intézet góréjaként köt ki.

Egyszer majd kérni fogunk magától valamit

A magasabbnál magasabb pozíciók között Pelikánt rendszerint lecsukják, mert túlbuzgóságában mindig elront valamit, de megalkotja a Szocialista  Szellem Vasútját, a magyar narancsot, és megtanulja azt is, hogy “Az a gyanús, ami nem gyanús!”

Végül, amikor a pozíciókért cserébe nem tud tanúskodni gyerekkori barátja ellen, bebörtönzik, elfogyasztja utolsó és bőséges vacsoráját, majd másnap hóhér híján hazaengedik és a megváltozott viszonyok miatt felmentik.

A forgatókönyvnek és Kállai Ferenc, Őze Lajos, Both Béla, valamint Fábri Zoltán zseniális alakításának köszönhetően a film igazi retro kultfilm lett, máig idézett szállóigék tömkelegével. ami rengeteg szállóigét adott nekünk, amiket a mai napig idézünk. Neked mi a kedvenc idézeted?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top