Magyarország kúl

Gigaberuházás indul Pécsen: új orvosi kar és klinika épül

Tízmilliárdos beruházással épül meg a pécsi egyetem orvosi karának új épülete, valamint egy fogászati klinika. Az egész város életének fellendülését várják tőle.

A Pécsi Tudományegyetem orvosi karának jelenlegi épülete (MTI-fotó: Sóki Imre)

A Pécsi Tudományegyetem és a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezetése pénteken aláírta azt a szerződést, melynek értelmében a cég megkezdheti a pécsi orvoskar új épületének tervezését, majd felépítését, írja a PécsMa. A beruházás 10,5 milliárd forintba kerül, de a szerződés opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja. Ráadásul egy másik központi forrásból új klinika is épül, a fogászat kap új központot.

A kormány 24,8 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

Indulhat a PTE gigaberuházása! 👏🏗Megkezdődhet a pécsi orvoskar új épületének tervezése és felépítése az egyetem Szigeti úti telephelyén. https://pte.hu/hirek/indulhat_pte_gigaberuhazasa

Közzétette: Pécsi Tudományegyetem – 2017. november 10., péntek

A pécsi egyetem 4 ezer külföldi hallgató tanul, a beruházástól azt remélik, hogy ez a szám nőhet, és a város életének megkezdődött fellendülése folytatódhat.

Több mint 11 ezer négyzetméter, új műszerek és eszközök

A Szigeti úti főépület a beruházás során egy 11 223 négyzetméteres új tömbbel bővül, négy intézet költözik majd ide a régi elméleti épületből. Nemcsak az épület lesz azonban új, hanem a legkorszerűbb terápiás és diagnosztikai eszközöket szerzi be az egyetem. Emellett természetesen az új épület révén bővülnek az oktatási és tanulási terek is. Az ötszintes új épület kapcsolódik a meglevő elméleti tömbhöz, a földszinten és az első emeleten az oktatási terek, míg feljebb a kutatólaborok kapnak helyet.

Nyitott park, okospaddal és sétányokkal

A tervek szerint már jövő héten felvonulnak az építési területre, és elkezdik az előkészületi munkákat. Ezzel párhuzamosan zajlik a tervezés a szerződés szerint, várhatóan fél év múlva fordul látványos szakaszba a beruházás. A munka ideje 30 hónap, azaz 2020-ban adják át az új létesítményt. Ez azonban nem csak egy új épülettömböt jelent, ugyanis 20 ezer négyzetméteren megújítják a parkot, a sétányokat, amelyeket kinyitnak a város felé – eltűnnek  a kerítések is. A parkba okospadot is elhelyeznek.

Új fogászati klinika épül

Egy másik program keretében 2 milliárd forintból itt egy új fogászati klinika épül 2700 négyzetméteren – a jelenlegi belvárosi épületre nagyon sok a jogos panasz. Ráadásul további félmilliárd forintból komoly eszközbeszerzést is terveznek. Ha minden jól alakul, jövő nyáron indulhat el a beruházás a közbeszerzések után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top