Magyarország kúl

Nokia3210, vagy Ericson T10? – Neked milyen volt az első mobilod?

Volt idő, amit a Nokia 3210, az Ericson T10, a Motorola V3688, az Alcatel One Touch Easy, és persze a Snake, azaz a Nokia kígyós játéka uralta a piacot.

Magyarországon 27 éve, 1990. október 15-én indult el az első kereskedelmi mobilhálózat a Westel 450 szolgáltatóval. Az indulás után 3 héttel már 15 ezren használták a hálózatot annak ellenére, hogy egy telefonkészülékért 100 ezer forintot kértek el, és 75 ezer forintos belépési díjat kellett fizetni.

A havidíj 6 ezer forint körül mozgott, ami magas árnak számított, főleg hogy a rendszerváltás után a havi bruttó átlagfizetés meg sem közelítette a 60 ezer forintot. Akkoriban még nemcsak a kimenő, hanem a bejövő hívásokért is fizetni kellett, de a kereslet folyamatosan nőtt, így 3 évvel később megalakult a Westel 900 és a Pannon GSM.

A GSM rendszer nagy előrelépés volt: a telefonok kisebbek és olcsóbbak, a beszédminőség pedig jobb lett, valamint az országos lefedettség is javult.

Megkezdődött az SMS korszak, és a bővülő készülékkínálat egyre többeket vonzott. A telefonszámok 7 jegyűek lettek, és a ’90-es évek 2. felében megjelentek a feltöltőkártyás telefonok, és a készülékárak 25-50 ezer forint körül mozogtak. Akkoriban juthattunk hozzá az egyik nagy klasszikushoz, egy igazi retro  ikonhoz, a Nokia3210-hez is.

1999-ben elindult a Vodafone, 2000-re a GSM előfizetők száma megduplázódott, és a szolgáltatók már 2G-s lefedettséggel rendelkeztek. A többi már jóformán a jelen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top