Magyarország kúl

Nils Holgersson ott repül Márton lúdon!

Akka, az öreg vezérlúd, Szmöre, a gonosz róka, Pocok, Nils barátja és Márton, a lúd hátán repülő Nils kalandjai gyerekkorunk egyik kedvenc meséje volt.

Nils Holgersson igazi multikulturális egyesülésből született: Selma Lagerlöf regényének megfilmesítését svéd, csehszlovák és japán rajzfilmesek  összefogásának köszönhetjük.

A vadludakkal repülő kisfiú története hozzánk a rendszerváltás  előtt, 1988-ban jutott el, és ez volt az első szinkronos szappanopera hosszúságú rajzfilm sorozat.

A mese  szerint Nils Holgersson abban lelte örömét, hogy az állatokkal kibabrált, és senkivel sem viselkedett tisztelettudóan. Egy öreg manó ezt megelégelte, elátkozta a kisfiút, aki összezsugorodott, és mivel jóformán minden állatnál kisebb lett, kénytelen volt változtatni viselkedésén.

A vadludakkal való kalandozások során Nils sok embernek és állatnak segített, rengeteget tanult, és igazán jó kisfiú vált belőle.

Gunner, a katonás lúd, Siri, az önjelölt, folyton áriázó énekes és Lasse, a bélpoklos szárnyas kalandjait Szerednyei Béla, mint Nils és Hacser Józsa, mint Pocok szinkronhangja tette még szeretnivalóbbá. Ez a retro mese még felnőttként is nagy kedvencünk!

Így esett, hogy megesett Holgerssonból aprócska fiú lett:

Találkozás Szmörével, a rókával:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top