Magyarország kúl

Tények a Black Friday-ról

Miért ez a neve? Mikortól van? Miben más az USA-ban, mint itthon? Kérdések, válaszok, testi sértés.

A Black Friday, azaz a Fekete Péntek Amerikában hivatalosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, és mostanában már itthon is dőlnek ránk a “kihagyhatatlan Black Friday ajánlatok” nézzük mit érdemes tudni erről a napról.

Black Friday Amerikában:

  • Amerikában a Black Friday mindig a hálaadást követő péntekre esik, ami idén november 24.
  • Black Friday kifejezést a mai értelmében először a philadelphiai rendőrség alkalmazta a hatvanas években, amivel a város közlekedésében keletkezett kaotikus állapotokat próbálták érzékeltetni: ugyanis a járdák és az úttestek is feketéllettek az özönlő tömeg miatt.
  • Amerikában ilyenkor 70-90 százalékos akciók vannak. Sok bolt már éjfélkor kinyit, az emberek pedig jóval nyitás előtt letáboroznak az üzletek előtt, hogy biztosan jusson nekik az akciós termékekből. Amikor pedig bejutnak, akkor kezdődik az igazi káosz, egymást taposva vásárolnak.

Fekete péntek nálunk:

  • Mivel nálunk nincs hálaadás, nem vesszük annyira komolyan a dátumot, sőt nem is minden cég ugyanakkor rukkol elő Black Friday akciókkal, már a múlthéten is több helyen tartottak Fekete pénteket, de november 24-én is lesznek akciók.
  • Magyarországon sokkal csekélyebb leárazások vannak, általában 10-20 százalék, volt olyan üzlethálózat, amit súlyos pénzekkel meg is büntettek, mert nagyobb mértékű akciókat hirdetett, mint, amik tényleg elérhetők voltak. A Black Friday-t sok helyen használják marketing célokra, de egyáltalán nem olyan elterjedt, mint külföldön.
  • Nálunk a Black Friday kedvezmények ritkábbak az üzletekben, egyelőre inkább az online boltokban elterjed el a novemberi akció.

Ha kedved támadt a kedvezményes vásárláshoz holnap még megteheted. Vehetsz műszaki cikkeket vagy akár utazási csomagot vagy repülőjegyet is.

Ideteszünk egy videót, csak hogy lásd, Amerikában a Black Friday káosza a testi sérülésig ér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top