Magyarország kúl

Hat magyar a legötletesebb európai startupok listáján

Hat magyar csapat is szerepel a leginkább innovatív kelet-európai start-upokat felsoroló New Europe 100-as listáján. Köztük van a népszerű fotóarchívum, a Fortepan is.

Több ezer nő vonult néma csendben 1956-ban    Forrás: fortepan.hu

Online fotóarchívumot építenek, harcolnak az élelmiszer-pazarlás ellen, új technológiák alkalmazásával keltik életre a klasszikus művészeteket és mesélik el történeteiket– csak néhány megoldás azok közül, amelyek felkerültek a New Europe idei százas listájára, amely évente a közép-kelet európai régió kiemelkedő innovátorait mutatja be, írja a Forbes.hu.

A New Europe 100 olyan hálózat, amely összekapcsolja a listán szereplő közép-európai innovátorokat. A listát a Respublica, a Google, a Visegrádi Alap, a Financial Times és több közép-európai intézmény állította össze.

A 100 leginnovatívabb személyt és csapatot tartalmazó idei listát Szófiában tették közzé. Ezzel párhuzamosan  a New Europe hálózat innovátorainak szervezésében több eseményt is tartanak Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Az idei döntősöket jellemzően startup csapatok alkotják – nem magánszemélyek. A szervezők szerint ez azt mutatja, hogy az innovációk jövőjét és sikerességét nagyban meghatározza  a hálózati együttműködések minősége és gyakorisága.

Ebben az évben 6 magyar szerepel a New Europe 100 listán. Közülük a leginnovatívabb csapatmedoldások közé tartozik a Fortepan – archív fotók online galériája, bárki által ingyenesen hozzáférhető és szabadon felhasználható képekkel; a Platio csapata (Sziszák Imre, Ilyés Miklós, Cseh József), akik újrahasznosított anyagokból készülő burkolatok fejlesztenek; vagy Békéssy László és P. Tóth András közös projektje, az anyanyelven online programozási kurzusokat kínáló CodeBerry.

A lista magyar szereplői

Tamási Miklós, Fortepan

Divák Ádám, Ottlik Dávid, Synetiq

Békéssy László, P. Tóth András, CodeBerry

Sziszák Imre, Ilyés Miklós, Cseh József, Platio

Feledy Botond, Kitekintő.hu

Szabó Balázs, Nyikos Gergő, Varga Péter, Konetik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top