Magyarország kúl

Magyar operaénekes adta ki a Met legmagasabb hangját?

Néhány hete New York-i Metropolitanben hallhatta a közönség azt, amit a világsajtó a legmagasabb kiénekelt hangként ünnepelt. Viszont úgy tűnik, hogy a magyar Ágai Karola már évtizedek óta tartja ezt a rekordot.

Ágai Karola 2009-ben (MTI-fotó: Kovács Attila)

Ahogy a New York Times és a BBC is beszámolt róla, Audrey Luna november 7-én egy háromvonalas A hanggal rekordot állított fel a Metropolitan történetében. Ez a legmagasabb hang, amely az operaházban elhangzott, egyben kiváló hírverés Thomas Adès Az öldöklő angyal című új művének.

Némedi Csaba operarendező azonban felhívta rá a Fidelio figyelmét, hogy érdemes magyarként büszkék lennünk Ágai Karolára, aki 1969-ben a Lammermoori Lucia Őrülési jelenetében egy háromvonalas B hangot énekelt. Az információt John Pennino, a Metropolitan archívumának munkatársa megerősítette. Az említett előadásokról privát felvétel is készült.

Ágai Karola már nemzetközileg elismert és magasztalt drámai koloratúrszoprán volt, amikor 1969-ben Nicolai Gedda partnereként bemutatkozott a New York-i Metropolitanben a Lammermoori Lucia címszerepében.

A lenti felvétel már a New York-i debütálása után készült, 1970-ben a Hungaroton rögzítette az operaénekesnő teljesítményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top