Magyarország kúl

Meglepetés lehet a Corvin áruház lebontandó burkolata alatt

Örömhír volt, hogy végre lebontják a Blaha Lujza teret csúfító burkolatot, amely a Corvin áruházat veszi körbe. De vajon tényleg jól járunk, ha meglátjuk, mi van alatta?

A Corvin áruház napjainkban (MTI-fotó: Jászai Csaba)

Egy emberként örült mindenki, amikor kiderült, hogy kereken ötven év után lekerül az alumíniumburkolás az 1926-ban átadott Corvin Áruház épületéről. Erről a józsefvárosi képviselő-testület szavazott nemrég, ahogy arról is, hogy 22 millió forintot különítenek el a munkálatokra.

Az Urbanista blog megpróbálni utánajárni, hogy milyen látvány fog elénk tárulni, ha az önkormányzatnak nem lesz partnere a tulajdonos, és hogy mennyire van okunk valóban örülni annak, hogy az ötven éve parkolópályára tett homlokzat körül mocorogni látszik valami.

Ha a Corvin Áruház beburkolásának eredeti célját akarjuk megtalálni, vissza kell mennünk az 1926-os átadásig. Ugyanis nagyjából ez volt az utolsó alkalom, hogy a homlokzat állapotával bárki érdemben foglalkozott. A kialakult probléma fő forrása a karbantartás szinte teljes hiánya.

Kelecsényi Kristóf művészettörténész elmondta, hogy az átadás óta eltelt időszakban sosem kapott egy teljes, átfogó felújítást a homlokzat, így törvényszerűen került olyan állapotba, ahol már nemcsak esztétikailag volt problémás, de talán attól is féltek, hogy előbb-utóbb valakinek a fejére esik egy épületdísz.

Mire elég 22 millió?

Így az, hogy miért kellett az épületet teljesen beburkolni, érthető. Kérdés, hogy a rendelkezésre álló 22 millió forint mire lesz elég. Az optimistább szakemberek szerint ez fedezi az állványzat felállítását, daruszállítást, bontást és apróbb, a bontás során felmerülő károk javítását, de teljes vagy akár részleges felújítást kizárt, hogy fedezzen.

Fontos lenne egy tulajdonosi szándék is arra vonatkozóan, hogy az épületet helyre lehessen hozni, úgy, hogy annak valóban legyen értelme, és az épület ne a romkocsmák romantikáját idézze.

Kelecsényi Kristóf egy másik fontos dologra is felhívta figyelmünket az épület külsejével kapcsolatban:

„Az épületben üzemelő Corvintető klub miatt az ablakok legalább egy részét befalazták. Ezek a falazások pedig kívülről, már csak a hozzáférhetőség hiánya miatt is, nyers téglafalazatok lesznek, szóval jó rondák, úgy fog kinézni, mint mikor előkészítenek lebontásra egy régi házat és hogy ne másszon/költözzön be senki, befalazzák az ablakokat.”

Tervezik a felújítást

A Corvin Áruház vezetése azt tervezi, hogy felújítják a régi homlokzatot. Csakúgy, mint a teljes házat, kivülről, belülről. Most vizsgálják ennek lehetőségeit, kivitelezőkkel és befektetőkkel tárgyalnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top