Magyarország kúl

Ezek az ország legjobb bölcsészkarai!

Az ELTE tulajdonképpen saját magát megelőzve vezeti a bölcsészkarok rangsorát a hallgatói kiválóság alapján, míg a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkara az oktatók kiválósága alapján összeállított rangsor élén áll.

Az ELTE BTK épülete (MTI-fotó: Róka László)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti a bölcsészettudományi karok hallgatói rangsorát, megelőzve ezzel az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karát, amely a második a HVG által összeállított listán, értesült az Eduline. A Pécsi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján összeállított rangsor élén áll, a második a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara.

Rang Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján) Rang Intézmény, kar (oktatók kiválósága alapján)
1. ELTE-BTK 1. PTE-BTK
2. ELTE-PPK 2. SZTE-BTK
3. KRE-BTK 3. ELTE-BTK
4. PPKE-BTK 4. PPKE-BTK
5. SZTE-BTK 5. DE-BTK és ME-BTK

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és a kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top