Magyarország kúl

Szenzációs felfedezés: új egérfajra bukkantak a magyar kutatók

Igazi tudományos szenzáció mérsékelt övben új emlősfajt felfedezni. Ez sikerült most egy magyar kutatócsoportnak Kazahsztánban.

A 2017-ben leírt új faj, a zsetiszui szöcskeegér (Sicista zhetysuica) terepi fényképe.

Közzétette: Állati 🙂 – 2017. november 30.

A zsetiszui szöcskeegér nyomára Kazahsztán észak-keleti magas hegységeiben bukkantak a magyar kutatók.

“Az állatok, bár a nevük egér, nincsenek rokonságban a házi egérrel” – mondta Sramkó Gábor az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoportjának vezetője az Inforádiónak. Elárulta, a „csapdázásuk” egyszerű: ki lehet használni, hogy az állatok kíváncsiak és nem menekülnek az embertől.

A Kökszu-völgy ÉK-Kazahsztánban, amely a zsetiszui szöcskeegér típus területe. A szöcskeegerek gyakoriak Kazahsztánban, egyik faj sem veszélyeztetett.

Közzétette: Állati 🙂 – 2017. november 30.

„A potenciális lelőhelyeiken ötliteres vödröket ásunk le, amelybe az állat a kíváncsiságától hajtva beleesik, és nem is tud onnan kiugrani. Szerencsére Kazahsztánban nagy kiterjedésű, természetközeli élőhelyek fordulnak elő, amelyek megfelelőek ezeknek az élőlényeknek. Egy-egy mintavételezési helyen előfordult, hogy 6-12 egyedet is fogtunk egy éjszaka alatt.”

A Tien-san hegység Hétvízi Havasoknak fordítható északi nyúlványában mindössze két egeret fogtak – idézte fel a, hozzátéve, hogy nem tudták azonnal, hogy új állatfajt találtak.

„A kromoszómaszámbeli eltéréseken túl a DNS-ben is nagy különbségek vannak, illetve a fogazatban is megfigyelhetőek eltérések, bizton állíthattuk, hogy ez egy elkülönült faj.”

Új fajt felfedezni mérsékelt övi területeken nem mindennapos esemény, sőt jelentős siker – hangsúlyozta a csoportvezető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top