Magyarország kúl

Lézeres szemműtét után újra szabad a ritka bagoly

Happy end így karácsony előtt. Szerencséje volt annak a bagolynak, amely belegabalyodott egy hálóba: a Hortobágyi Madárkórház szakemberei a világon egyedülálló műtét révén visszaküldhették a természetbe

Közzétette: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány – 2017. december 9.

Bodony mellett eredeti élőhelyén visszatérhetett a természetbe az a bagoly, amelyen a világon másodikként végeztek lézeres szemműtétet.

Szeptember 15-én a Mátra északi részén, Bodony határában egy fácántelepre keveredett uhu belegabalyodott a telep hálójába, egy drót átszúrta a szaruhártyáját, ennek következtében szemsérülést szenvedett, írja a Hortobágyi Madárkórház facebook-oldala.  Szikora János, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre fogta be és a 3,5 kg-os uhu park egri mentőállomására került.

Szentesen dr. Dobos András szemspecialista állatorvos az országban egyedülálló szemészeti berendezésekkel rendelkező rendelőjben kiderült, hogy a sérülés következtében az uhu szemében gyulladás, letapadások alakultak ki. Azért, hogy ne károsodjon a retina a letapadásokat, összenövéseket kellett lézerrel szétválasztani. A két korrekciós műtét közötti időben a bagoly Hortobágyon, a Madárkórházban lábadozott, ahol 2 hónapos folyamatos utókezelését végezték. A napokban ismét Szentesen járt kontrollon, ahol kiderült: tökéletesen lát mindkét szemével.

Ultrahangos vizsgálattal a neme is kiderült: hím.

A lézeres műtéti technika nélkül az uhu biztosan megvakult volna az egyik szemére. Uhuból az országban alig száz költőpár él, ezek jelentős része a Zemplénben található, a Bükki Nemzeti Park működési területén közel 20 pár költ, ezek közül 7-8 költ a Mátrában, ez a példány is egy új területet foglaló pár egyik egyede. Ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb visszakerüljön a természetbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top