Magyarország kúl

Hétköznapi hős: egyedül neveli a kerekesszékes lányt az apa

Két gyermek, két anyától, mégis egyedül maradt a pázmándfalui Kisházi Krisztián, aki egyedülálló apaként gondoskodik a kicsikről. A nagyobbik lányl kerekesszékes.

Autó híján nehezen tudja orvosokhoz vinni a kerekesszékhez kötött lányát, a 12 éves Vivient, írja a Kisalföld.hu.

Kisházi Krisztián pázmándfalui édesapa egyedül neveli  Vivient és a négyéves István Gézát. “Az anyukák egy percig nem foglalkoztak gyermekeikkel, sőt, még gyermektartást sem fizetnek, márpedig ameddig nincs jogerős bírósági döntés, nem is számíthatok arra, hogy pénzt látok tőlük” – mondja Kisházi Krisztián.

Vivien gondozásáért havi ötvenezer forint ápolási díjat kap, a családi kasszát még úgy tudja kipótolni, hogy autóvillamossági szerelőként olykor kisebb munkákat vállal a faluban. Vivien ellátása viszont szinte minden idejét leköti.

Vivien jövőre felső tagozatba mehet (egy műtét miatt fél évig ágyhoz kötött volt, ezért az egy év csúszás), ami újabb gondokkal jár. Az écsi iskolában a felsősök része nem akadálymentesített, így minden bizonnyal Győrbe kell majd járnia. Autójuk nincs, a huszonöt éves járgányuk lerobbant, annak hiányában pedig nagyon nehéz a kerekesszékkel közlekedniük.

“Vivien koraszülöttként, oxigénhiánnyal született, de nagy küzdő” – mondja az édesapa –, “persze olykor elszontyolodik, de mindketten bízunk benne, hogy fokozatosan javulhat az állapota. Hetente kétszer járunk a megyeszékhelyre úszásra, gyógytornász is kezeli, az iskolában konduktor foglalkozik vele.” Az apa az utazásokra költségtérítést kap, de ez az útiköltségnek csak egy részét fedezi, a többit az ápolási díjból kell pótolnia.

“Édesanyám sokat segít. Törekszem rá, hogy minél kevésbé szoruljak rá másokra, de most mégsem megy támogatás nélkül. Jó lenne egy olyan autót szereznem, amelyben Vivi kerekesszéke is jobban elfér, mint a régiben” – osztja meg reményeit az apa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top