Magyarország kúl

Magyar kürtőskalács-háború: melyik az igazi?

Miközben külföldön több-kevesebb sikerrel próbálkoznak magyar vállalkozó kedvűek bemutatni a kürtőskalácsot, itthon ádáz háborúság tört ki a szakmai szervezet és az állam között arról, mit is nevezhetünk pontosan kürtőskalácsnak.

Fotó: Wikipedia/

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azt követően, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését .

A Földművelésügyi Minisztérium határozatából kiderül, hogy a tárca öt magyarországi kürtőskalácssütő kft. kérésének eleget téve utasította el a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület beadványát. Az MTI híre szerint a szaktestület ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a hagyományos különleges termékként való regisztráció a kürtőskalács hagyományos receptjét tartalmazza.

A kezdeményező szaktestület és a kifogást emelő magyarországi cégek álláspontja a kürtőskalács összetevőinek a leírásánál tér el.

A kezdeményezők termékleírása két receptet tartalmaz: a “hagyományos” kürtőskalács receptjét, mely csak vajjal készíthető, valamint a “vásári” kürtőskalácsét, amelyben a vaj margarinnal és olajjal helyettesíthető, és a sütemény különféle ízesítésű és borítású lehet.

A kifogást megfogalmazó cégek a kétféle recept helyett csak egyet javasoltak, amely valamennyi alapanyagot tartalmazza, és amelyben a tojás használata sem lenne kötelező. A cégek pejoratívnak tartották a “vásári változat” megjelölést is, és azt is kifogásolták, hogy a beterjesztő szerint a kürtőskalácssütőknek az elkészítés időpontját is tartalmazó címkét kellene tenniük a termék csomagolására, és csak négy óráig hozhatnák forgalomba terméküket.

Magyar vagy román regisztráció?

A dolog tétje részben az, hogy Magyarország és Románia között is van egy fajta vita arról, hogy az Erdélyben is ismert kürtőskalács tulajdonképpen melyik országhoz tartozik (ld. cikkünk végén). A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület szerint a tárca “a regisztráció jogát megpróbálja a román kormánynak átjátszani”. Arra utalt, hogy korábban a román agrártárca vezetője is a tervei között említette a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való uniós bejegyzését, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai pedig a román-magyar közös bejegyzés szükségességét hangsúlyozták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top