Magyarország kúl

Nyereg, az Itató, avagy kis városligeti történelem

Mutatunk egy csodahelyet a Városligetből, aminek a jelenét sokan ismerik, de a múltját már kevésbé.

Igazán csodálatos és mozgalmas gyermekkorom volt. Felmenőim folyamatosan programokat szerveztek, állandó jövés-menés volt az életünk. A Városliget igazán meghatározó élményt jelentett és mostanság is lenyűgözőnek tartom ezt a helyet, pláne úgy, hogy a gyermeki fantázia ezer színes gondolatot társított a történelmi eseményekhez.

IV. Béla itt állomásozott egy ideig a tatárok ellen felvonuló csapataival. El tudod képzelni a páncélingek csörgését, a lovak horkantgatását, a boros-kupák asztalon koppanását?A Vajdahunyad vára előtt az aszfalton elsétálva, teljesen elképzelhetetlen számomra a mai napig is, hogy valaha ez egy sáros, mocsaras lápvidék volt. Mátyás király a pihenőhelyével és agaras kertjével ugyan kinek a fantáziáját ne ragadná el? Udvari szolgák sürögnek-forognak, vadászattól felajzott agarak kavalkádban csaholnak. Nem is olyan nehéz elképzelni.

A történelmi események mellett óriási és közismert nevek faragták arculatát az elmúlt évszázadok alatt. II. József,Mária Terézia, Batthyány József hercegprímás, Rumbach Sebestyén, József nádor mind-mind olyan személyek akiknek tervei és gondolatai a mai látványban is felfedezhető.

Középületeinek sokasága mindannyiunk előtt ismert. Ki ne járt volna az Állatkertben,  a Műjégen, a Hősök terén, a Széchenyi fürdőben, a Fővárosi Nagycirkuszban, a Műcsarnokban? Mindannyian ismerjük a Földalattit, megcsodáljuk a Szépművészeti és Közlekedési Múzeumot. Naponta közlekedünk a Hősök terén és a régi Felvonulási téren. Legtöbbünk emlékeiben van egy csónakázás a tavon, egy hatalmas és fergeteges korcsolyázás, egy nagy csúszdázás a dombon. Nekünk, a városlakóknak mindennapjaink része az összes ismert intézményével együtt. Mindemellett nagyon ritkán gondolunk bele mennyi kincs és érték hever a lábunk előtt, karnyújtásnyira tőlünk.

Vendégek. Fotó: Vass Gergő

Az ismert és legendás részei mellett aztán olyan kis ékszerdobozok is vannak, amiknek története önmagában is egyedülálló. Az egyik ilyen közülük észrevétlenül simul be környezetébe ősöreg fák árnyékában. Volt Vendégház és Kertészlak, volt artézi fürdő márvány kádakkal, amit a mai Széchenyi Gyógyfürdő elődjeként tartunk  számon.

Égett le a tetőszerkezete, és Weingruber Ignác híres kávéháza is működött falai között évtizedeken keresztül. Átmenetileg ugyan, de csendőr lovassági őrsként is funkcionált. Voltak elhíresült “lakói”, mint például Muki főpincér úr.

Varázslatos,megigéző  rég eltűnt kifejezések és szavak köthetőek ehhez az időszakhoz, úgymint napernyővel korzózás, úri-muri, karon fogva andalogni, kézcsókok, gavallérok, kacagás-csacsogás, lovas fogatok, patkó dobogás, és az elengedhetetlen udvarias kérés, “Főúr egy feketét lesz szíves!

Ez a hely sok átalakítás után ugyan, de ma is létezik. Mostani neve Nyereg, az Itató. Nem is kell hosszan keresni, hiszen a tó szomszédságában, a fürdő mellett található. Régmúlt időkre visszatekintve funkcionál pillanatnyilag. Nem csak autentikus falai között, de kerthelyiségében is remekeket lehet enni-inni, beszélgetni és régmúlt időket feleleveníteni. Szívesen látják a vendégeket gyerekkel és jól nevelt kutyákkal is. És ha egy megtévedt paripa jár feléjük, hűek maradnak nevükhöz és kiszolgálják a lovat utasával együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top