Magyarország kúl

Miért jó vidéki egyetemen tanulni?

Budapesten kívül is van egyetemi élet, nem is akármilyen. Felsoroljuk az előnyöket!

A Pécsi Tudományegyetem orvosi karának jelenlegi épülete (MTI-fotó: Sóki Imre)

Itthon még mindig Budapest tarol, már ami az egyetemisták számát illeti. A 2017-es felvételi népszerűségi listájának első kilenc helyén valamelyik fővárosi egyetem kara áll, és a top 20-ba is csak öt vidéki kar került be, ráadásul tízből hat egyetemista Budapesten tölti a hétköznapjait, írja a az eduline.hu.

Pedig a vidéki egyetemvárosok olyan előnyt tudnak felmutatni, amit Budapest nem: egy fővárosi egyetem elvégzése (hacsak nem budapesti vagy Pest megyei a hallgató) jóval többe kerül, mint egy vidéki egyetem diplomájának a megszerzése. Az önköltség összege például fontos tényező lehet az intézmény kiválasztásakor − ha nem jön össze az államilag támogatott képzés, ez komoly anyagi terhet jelent, hiába lehet fedezni a tandíjat a Diákhitel2-vel.

A legnépszerűbb szakokat összehasonlítva gyorsan kiderül: még a nagyobb vidéki felsőoktatási intézmények is valamivel alacsonyabb összegű tandíjat kérnek az önköltséges hallgatóktól, mint a fővárosi egyetemek, a különbség akár 100 ezer forint is lehet szemeszterenként.

Drágul az albérlet

Az elmúlt évek fővárosi ingatlanár-emelkedése valószínűleg még a tandíjnál is jobban aggasztja a hallgatókat, a budapesti egyetemek közelében 130 ezer forintos bérleti díj alatt ugyanis szinte lehetetlen legalább 60 négyzetméteres lakást találni − vagyis egy egyetemista még akkor is 30-40 ezer forintot kénytelen félretenni havonta a lakbérre, ha két lakótárssal együtt él, és ebben az összegben a rezsi még nincs is benne. A vidéki nagyvárosokban is emelkedtek az albérleti díjak, de még így körülbelül fele áron lehet lakást bérelni.

Vegyes kollégiumi díjak

A kollégiumi árakban nincs nagy különbség a főváros és a vidéki egyetemvárosok között, a probléma inkább a férőhelyhiány − a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) becslése szerint a legnagyobb gondban a Budapesten tanuló vidéki hallgatók vannak, az egyetemi kollégiumokban ugyanis 32 százalékos a túljelentkezés. Vidéken vegyes a kép − van, ahol elegendő férőhely van, máshol sokan csúsznak le a kedvezményes lakhatási lehetőségről −, de a HÖOK adatai szerint összességében ott is túljelentkezéssel kell számolni.

Ott van a nagy élet

Persze nem ez az egyetlen előny, amit az eduline.hu által idézett Campus Plusznak nyilatkozó, vidéki egyetemvárosokban tanulók említenek. A nagyobb egyetemek a nemzetközi és a hazai rangsorokon is előkelő helyen szerepelnek, a szakkínálat bőséges,

„ha pedig kifogsz egy olyan várost, ahol valódi kampusz van, szinte együtt lélegzel majd az egyetemmel és a többi hallgatóval, hiszen ugyanabban a boltban vásároltok, ugyanott ebédeltek, ugyanott sportoltok, ugyanott szórakoztok”

− magyarázza a Miskolci Egyetemen néhány éve végzett Zsuzsa. Azt mondja, kisebb településről érkezve könnyebb megszokni egy száz-kétszázezer fős várost, „mint alkalmazkodni a kétmilliós Budapest folyamatos pörgéséhez”.

A Campus Plusz a városokat is sorra vette, itt olvashatók a részletek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top