Magyarország kúl

Mindent tud és mindent megmutat Pécsről a négykilós könyv

A Nagy Káli-könyv alkotói Pécs jelenében és múltjában merültek el: az eredmény egy szó szerint hatalmas könyv lett.

Közzétette: Bojár Iván András – 2017. december 16.

Bojár Iván András szerkesztő-író és Darabos György fotóművész a 2015-ben megjelent Nagy Káli Könyv című kötetük sikere után Pécs életében merültek el, gondos kutatómunkájuk és pécsiekkel készített interjúik eredményeképp idén megjelent a több mint 700 gyönyörű fényképet tartalmazó méretes, több mint 4 kilogrammot nyomó, 440 oldalas, szó szerint nagy Nagy Pécs Könyv, melyet december 20-án mutattak be a Városházán, írja a PécsMa.

Galisz Tamás, a Nagy Pécs Könyv kiadójának vezető tanácsadója kiemelte, hogy az idén 650. alapítási évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Testvérvárosi Egyesület segítsége és támogatása nélkül a könyv nem jöhetett volna létre.

– A pécsiség mibenlétét próbáltuk meg megragadni, egy olyan látószöget alkalmazva, melyet előttünk talán még senki nem használt. A célunk az volt, hogy a pécsiek is a rácsodálkozás örömével lapozgassák egy pohár jó bor mellett a könyvet, hogy az ismert látnivalókat is úgy mutassuk be, hogy azok újszerűnek hassanak – mondta Galisz Tamás, majd hozzátette, hogy várhatóan elkészül az album angol nyelvű változata is.

Darabos György a Nagy Pécs Könyvben látható fényképeket készítő fotóművész a sajtótájékoztatón elmondta, hogy számára egyfajta játék, szórakozás volt a fotózás.

– Bojár Iván Andrással több mint 30 helyen voltunk Pécsett vendégségben, mindenhol nagyon kedvesek voltak velünk, és nagyon érdekes volt megismerni őket. A legnagyobb kihívás a munkában az volt, hogy kikerüljem a már sokszor, sokféleképp fotózott pécsi látványosságok, épületek, szobrok buktatóit és új szemszögből, új fényben ábrázoljam azokat – mondta a fotóművész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top