Magyarország kúl

Meglepő, de új Makovecz-épületek állnak majd!

Újabb és újabb épületek bukkannak fel magyar városokban az elhunyt mestertől, Makovecz Imrétől. Hogyan lehet ez?

MTI / Vajda János

Zalaegerszeg, Kaposvár, Visegrád, Makó, Mártély, Szeged, Mátészalka, Temesvár, Csíkszereda, Budapest. Mi a közös a zalai, a somogyi, a Pest megyei, a csongrádi, a szatmári, az erdélyi településekben és a fővárosban? Valamennyi helyszínen megépítik azokat az épületeket – köztük templomot, kápolnát, könyvtárat, iskolát –, amelyek Makovecz Imre hagyatékában fennmaradtak, mégpedig állami támogatással, írja a valasz.hu.

A hazai organikus építészet 2011-ben, 76 évesen elhunyt mestere életművének gondozásáról a kormány először 2013-ban hozott határozatot, elrendelve annak hazai és nemzetközi népszerűsítését, az épületek állagmegóvását, helyreállítását, a hátrahagyott tervek megvalósítási lehetőségének megvizsgálását, bizonyos épületek műemléki védelem alá helyezését. Két évvel később újabb kormányhatározat született erről, többek között azzal a kiegészítéssel, hogy gondoskodni kell a nem megvalósítható művek 3D-ben való megjelenítéséről.

A határozat elrendelte a Makovecz Imre Pályázati Alap létrehozását, és gondoskodott a feladatok ellátásához szükséges pénzről is. Idén októberben az első lista is megjelent arról, hol indulhat meg az építkezés, és ez 2020-ig folyamatosan bővül majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top