Magyarország kúl

5 érdekesség a lencséről

Tudtad, hogy a lencse nem csak bőséget hoz, hanem szuperélelmiszer és fokozza például a termékenységet is?

Hamarosan itt van január elseje, amikor a legtöbb asztalra lencse kerül. Hoztunk róla néhány érdekességet:

A hüvelyesek és az arányok

A hüvelyesek közül a világon legnagyobb arányban a szóját termesztik, részesedése körülbelül 50%. A hüvelyesek további 50%-án osztozik a szárazbab 22%, csicseriborsó 11%, száraz borsó 10%, lóbab 5%,  és a lencse mindössze 2%-al. A hüvelyesek összes termelőterülete a világon mintegy 110 millió hektár. Jelenleg Európa déli és dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban, az Atlanti-óceán partja mentén Spanyolországban, Marokkóban termesztik. Emellett India adja a világ lencsetermésének mintegy felét.

A lencse, mint szuperélelmiszer

A szuperélelmiszer kategóriába azokat sorolják, amik extra sok, az emberi szervezet számára hasznos, tápanyagot tartalmaznak. A lencse magja 28% fehérjét tartalmaz, így messze felülmúlja például a babot és a borsót. Magas a rosttartalma is és rengeteg  A-vitamint, B1-, B2-, B9-, B11-vitamint, kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. Ezért érdemes nem csak az újév első napján, hanem máskor is fogyasztani.

A lencse jótékony hatásai

A benne található tápanyagok és vitaminok miatt nyugtató hatású, jót tesz a szemnek, javítja a májfunkciót, segít stabilizálni a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, fokozza a férfiak termékenységét, segíti a hajnövekedést, és támogatja a sebgyógyulást.

A lencse és a bőség

A lencse hagyományos újévi étel. Méghozzá, azért, mert az apró szemei az aprópénzt szimbolizálják. Emiatt a babona úgy tartja, hogy, aki január 1-én lencsét eszik, annak egészen biztosan bőséget és gazdagságot hoz majd az újév.

A lencse és a szépség

A lencsét nem csak az anyagi javakkal, hanem a szépséggel is társítják. Úgy tartják az újévi lencse evés a bőség mellett a szépséget is meghozza az ember életébe és szebbé is teszi, azt aki fogyassza. Ez mondjuk köszönhető lehet a magas antioxidáns tartalmának is, ami fiatalítja a bőrt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top