Magyarország kúl

5 érdekesség a II. kerületről

Tudtad például, hogy itt van Magyarország második legnagyobb épülete.

A II. kerületet a Duna, a Szépvölgyi út és a Hármashatár-hegy, a Széll Kálmán tér, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Budakeszi út határolja.

33 városrész

Budapest egyik legsokszínűbb kerülete, hiszen a nyüzsgő Széll Kálmán tértől, a luxusvillákkal tarkított Rózsadombon át, az erdős területekig sok minden megtalálható benne, ráadásul a szintkülönbségek is jelentősek. A kerület nagynak számít a maga 36,34 négyzetkilométer, összesen 33 városrésze van. A nevek történelmi előzményekre is utalnak, például: Kuruclesen tanyáztak a kurucok a Rákóczi szabadságharc idején, Törökvész pedig az 1686. évi budai ostrom alatt megvert török hadseregre utal.

MTI Fotó: Ruzsa István

Mátyás király vadászkastélya

A Buda-nyéki királyi vadászkastély a Hűvösvölgyi út 78. számú telken állt, ezt a területet a mai napi vadaskertnek hívják.

Mátyás király állítólag nemcsak őshonos vadakról gondoskodott itt, hanem kedvtelésből púpos tevéket és oroszlánt is tartott a területen.

Rózsás területek

A Rózsadombról elsőként a fényűző villák és a felső tízezer jut eszébe az embernek. Az legfeljebb csak később mertül föl, hogy honnan kaphatta a nevét a városrész.

A rózsa a Budát elfoglaló Gül baba kedvenc virága volt,ennek emlékét ma is őrzi a Gül baba türbéje melletti rózsakert.

A hódító egykor az egész dombot  teleültette rózsákkal, ami igazán szép látvány lehetett, innen kapta a nevét a terület.

Jászai Csaba / MTI

Hírességek otthona

Számos magyar híresség választotta a kerületet lakhelyéül, többek között:

  • Szabó Magda (Júlia utca 3.)
  • Kertész Imre (Török utca 3.)
  • Jávor Pál (Pasaréti út 8.)
  • Déry Tibor (Lotz Károly utca 20.)
  • Márkus Emlília (Hűvösvölgyi út 85)
  • Örkény István (Pasaréti út 39.)
  • Szabó Lőrinc (Volkmann utca 8.)
  • Szepes Mária (Júlia utca 13.)
  • Szerb Antal (Torockó utca 9/a)

Az ország második legnagyobb épülete

A II. kerület Lipótmező városrészének neve egybeforrt a szomorú sorsú Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel, amit 2007-ben bezártak – azóta kísértetkastélyként áll a hatalmas parkban. Egyébként, ironikus módon, a parlament után ez Magyarország második legnagyobb épülete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top